header.home link

Slechts 20 Nederlandse boeren laten zich uitkopen

De eerste uitkoopregeling voor boeren om de stikstofuitstoot te verminderen, is nog geen groot succes. Zeker 750 bedrijven kwamen volgens de provincies in aanmerking voor een vrijwillige uitkoopregeling, maar sinds november 2020 is met slechts twintig boeren daadwerkelijk een akkoord gesloten. Dat blijkt uit een onderzoek van de NOS.

19 september 2022  – Laatste update 20 september 2022 9:43
Lees meer over:

Volgens de provincies is het aan het Kabinet zelf te wijten dat de uitkoopregeling geen succes is. Voortdurend wisselende voorwaarden en de aankondiging van een nieuwe, "woest aantrekkelijke" regeling door stikstofminister Christianne Van der Wal zouden boeren huiverig hebben gemaakt om aan de eerste uitkoopregeling mee te doen.

Minister Van der Wal geeft in een reactie toe dat het aantal aanmeldingen "mondjesmaat op gang komt". Ze wijst erop dat ze de opkoopregeling met een paar maanden heeft verlengd en heeft hoop dat boeren zich alsnog melden. "De eerste boeren worden nu opgekocht, maar het zijn langdurige trajecten. Dit doe je niet van maandag op dinsdag."

Het gaat om de uitkoopregeling voor zogenoemde piekbelasters. Voor de opkoopregeling was 350 miljoen euro beschikbaar, maar tot nu toe is daar maar een klein deel van uitgegeven met de aankoop van twintig veehouderijen. De regeling is verlengd en loopt nu begin december af. Toch verwachten de provincies niet dat de komende maanden veel nieuwe opkoopcontracten zullen worden getekend, hooguit nog eens enkele tientallen.

Moeilijke start voor Nederlandse stikstofminister
Uitgelicht
De Nederlandse stikstofminister Christianne Van der Wal kent een moeilijke start. Ze gaf de Nederlandse Kamer verkeerde informatie over de piekuitstoters en haar communicatie...
7 april 2022 Lees meer

Onduidelijkheid over voorwaarden

Daar kwam bij dat er tussen het kabinet en de provincies veel onduidelijkheid was over de voorwaarden voor uitkoop. Om uitgekocht te kunnen worden moet er minstens een impact zijn van 2 mol, of omgerekend 28 gram stikstofneerslag per hectare per jaar in een natuurgebied. Veehouderijen hebben vaak een vergunning voor meer dieren dan ze daadwerkelijk houden, ze hebben dus latente stikstofruimte.

Het vergunde aantal dieren zou eerst leidend zijn in de berekening of een boer mee mocht doen, zeggen de provincies. Later hoorden ze van Den Haag dat ze moesten rekenen met het aantal dieren dat daadwerkelijk in de stal stond. "De spelregels werden tijdens het spel veranderd", zegt de Brabantse gedeputeerde Ronnes. Dat leidde tot veel onzekerheid aan de keukentafel bij boeren die wilden meedoen. "Het zijn hele moeilijke besluiten die de boeren moeten nemen en je wil daar gewoon op een gepaste manier duidelijkheid over geven."

Bron: NOS

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek