"Siergras vervangt jaarlijks tot 8.000 liter stookolie"

nieuws
Eén hectare wilg kan jaarlijks 4.000 tot 6.000 liter stookolie vervangen, het siergras miscanthus kan zelfs tot 8.000 liter vervangen. Dat berekende het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) in een studie naar de manier waarop houtige energiegewassen in Vlaanderen kunnen worden omgezet in energie.
7 maart 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:14
Lees meer over:

Eén hectare wilg kan jaarlijks 4.000 tot 6.000 liter stookolie vervangen, het siergras miscanthus of olifantengras kan zelfs tot 8.000 liter vervangen. Dat berekende het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) in een studie naar de manier waarop houtige energiegewassen in Vlaanderen kunnen worden omgezet in energie.

Houtige energiegewassen zoals snelgroeiende wilg, populier, miscanthus of bamboe, leveren biomassa op en kunnen bijgevolg dienen als alternatieve energiebron. Om de kennis over de technische mogelijkheden van deze biomassateelten voor energie te vergroten, voert ILVO onderzoek naar de manier waarop dit in Vlaanderen concreet georganiseerd kan worden.

De resultaten zijn tot nog toe veelbelovend. "In één groeiseizoen kan miscanthus, ook wel olifantengras genoemd, drie tot vier meter groot worden", stelt ILVO-onderzoeker Hilde Muylle. "Een jaarlijkse oogst van één hectare miscanthus levert dan ook twintig ton droge stof op, wat gelijk is aan 7.000 tot 8.000 liter stookolie."

"Studies wijzen uit dat zogenaamde biomassateelten relatief makkelijk te telen, te oogsten en om te zetten zijn in warmte of energie", klinkt het. "De eerste Vlaamse praktijkvoorbeelden tonen aan dat de keuze voor biomassateelt, ondanks de kosten van aanleg en investeringen in een verbrandingsinstallatie, ecologisch én economisch te rechtvaardigen valt. Tenminste, als de energie thuis of op het eigen bedrijf wordt opgewekt en verbruikt."

Volgens ILVO kan dit interessant zijn voor landbouwbedrijven met een middelgrote energievraag, zoals intensieve veehouderij en koude serreteelten. Op 17 maart organiseert zij daarom een informatieavond voor bedrijven en particulieren die een bestemming zoeken voor onderbenutte gronden. Daarbij zal de rendabiliteit en haalbaarheid van een eigen energieplantage en bijhorende installatie kritisch doorgelicht worden en zullen industriële en bodemverrijkende toepassingen van houtige biomassa besproken worden.

Meer info: geVILT van maandag 7 maart

Bron: Belga

Beeld: enerpedia.be

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek