Milieuorganisatie PAN Europe wil strenger gebruik van gewasbescherming in serres

Een bemonstering van drie stalen van regen- en oppervlaktewater rond een Vlaamse serre vertoont volgens een rapport van milieuorganisatie Pesticide Action Network (PAN) Europe “een alarmerend hoog aantal gewasbeschermingsmiddelen”. Hoewel de concentraties van de afzonderlijke pesticiden de nationale of Europese waternormen niet overschreden, is hun gecombineerde aanwezigheid alarmerend, zegt de actiegroep. Belplant benadrukt dat zeker serretelers heel wat initiatieven nemen op vlak van geïntegreerde bestrijding.

13 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 13 december 2023 18:26 Jozefien Verstraete
Lees meer over:

In België werden drie stalen genomen vlakbij elkaar in Sint-Katelijne-Waver. Zo werd er een staal genomen in een kleine waterloop te midden van serrecomplexen, een staal in een regenwaterplas en nog één in een regenwaterput. De stalen werden in april en juni verzameld en deze zomer geanalyseerd. Er werden in totaal 33 stoffen van gewasbeschermingsmiddelen gedetecteerd, waaronder stoffen die buiten serres niet meer gebruikt mogen worden.

Beleid serres

De EU maakt uitzonderingen voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in serres. De Europese regelgeving beschouwt serres als gesloten systemen zijn, waar de stoffen niet in de omgeving terechtkomen. Met het resultaat van de bemonstering wil PAN Europe nu aantonen dat serres geen gesloten systemen zijn en gewasbeschermingsmiddelen ontsnappen uit serres. "Dit is problematisch, zowel op Europees als nationaal niveau moet de regelgeving aangepast worden”, betoogt PAN Europe “Pesticidengebruik in serres zou absoluut niet minder streng gereguleerd mogen worden dan gebruik in open lucht."

Ook wijst PAN Europe in zijn rapport erop dat de aanwezigheid van verboden gewasbeschermingsmiddelen eventueel ook verklaard kan worden door historische verontreiniging, of door illegaal gebruik van de stoffen in open lucht.

Serre in België

De bemonstering registreerde gecombineerde concentraties tot 90 microgram per liter in Belgisch oppervlaktewater en 21 microgram per liter in regenwaterstalen. "Dit is respectievelijk 180 en 42 keer meer dan de onlangs voorgestelde drempelwaarde van 0,5 microgram per liter voor de totale hoeveelheid pesticiden in oppervlaktewater”, aldus PAN Europe. In het staalwater kwamen grote concentraties van de fungicides fluopicolide, dimethomorf en fluopyram naar boven. Naast België werden ook nog enkele stalen afgenomen in Spanje, Nederland en Duitsland.

PAN Europe roept de EU op geen toestemming meer te geven aan serres voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen die verboden zijn in open lucht en een adequate risicobeoordeling uit te voeren van alle soorten serres op het uitstoten van gewasbeschermingsmiddelen in de omgeving.

"Voorloper in geïntegreerde bestrijding"

De federatie van de gewasbeschermingsmiddelenindustrie Belplant pleit daarentegen voor duurzaam gebruik van alle gewasbeschermingsmiddelen en benadrukt dat er geen normoverschrijdingen van de gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater werd gevonden. “ Belgische tuinbouw in serres zet al jaren in op geïntegreerde gewasbescherming: het gebruik van biologische bestrijding en selectieve middelen, en innovatie hebben het gebruik en de risico’s al sterk teruggeschroefd”, aldus Belplant.

Toolbox met 150 slimme bestrijdingstechnieken voor groenteteelt
Uitgelicht
Inagro heeft samen met experts uit heel Europa een toolbox ontwikkeld die de landbouwers in de groenteteelt moeten helpen bij het maken van keuzes van (chemische) bestrijdings...
17 juli 2023 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek