Seizoen van peperdure hopscheuten afgetrapt bij REO Veiling

Tegen een nieuwe recordprijs werd deze week de eerste lading hopscheuten verhandeld op de REO-veiling in Roeselare. METRO Cash & Carry betaalde 327 euro voor 100 gram van de exclusieve seizoensdelicatesse die groeit uit hopstronken waaruit hop geteeld wordt voor de bierindustrie. De zoektocht naar het plantmateriaal is elk jaar een uitdaging en de teelt van hopscheuten is zeer arbeidsintensief. REO heeft tijdens het hoogseizoen gemiddeld 2-3 kilo per veilingdag beschikbaar.

16 december 2021  – Laatst bijgewerkt om 17 december 2021 9:00
(4) Verzameling hopscheuten

Hopscheuten zijn de jonge ondergrondse uitlopers uit de wortelstronk van de hopplant. De hopplant wordt in Vlaanderen vooral gebruikt voor het brouwen van bier, maar kent ook medicinale toepassingen. Een andere, minder bekende toepassing van de hopplant zijn de hopscheuten die misschien het beste te vergelijken zijn met taugé.

Isabel Inghelbrecht, productmanager hopscheuten bij REO spreekt van een "vergeten groente". “Vroeger was de teelt van hopscheuten wijdverspreid. Nadat de vraag sterk is afgenomen, zien we de laatste tijd juist weer een opleving. Dat heeft onder meer te maken met de groeiende aandacht voor vergeten groenten door de consument.” De consument is in dit geval niet de supermarktbezoeker. “De hopscheuten gaan naar toprestaurants”, verduidelijkt Inghelbrecht.

Exclusief product voor toprestaurants

Zij benadrukt dat het om een exclusief product gaat. Terwijl de eerste lading hopscheuten voor 327 euro per 100 verhandeld werd, ligt ook de prijs in het hoogseizoen rond de 150 euro per kilo. De exclusiviteit kan onder andere verklaard worden door de arbeidsintensiviteit van de teelt en de beperkte beschikbaarheid in zowel tijd en volume. De productie loopt grofweg van januari tot eind maart en vindt plaats onder verwarmde, donkere omstandigheden.

hopscheuten_teelt

REO kent vier leveranciers en brengt tijdens het ‘hoogseizoen’ gemiddeld 2-3 kilo voor de veilingklok. Eén van de vier leveranciers van de veiling in Roeselare is de sociale werkplaats De Lovie uit Ieper die ook de primeurhopscheuten aanleverde deze week. “Het is ons 29ste seizoen waarin we primeurhopscheuten op REO Veiling afleveren”, aldus woordvoerder Brigitte Dewulf die aangeeft dat de zoektocht naar hopstronken, oftewel hopblokken, vooral dit jaar een uitdaging was.

hopscheuten

Lastige zoektocht naar hopblokken 

“Het is voor onze leveranciers steeds moeilijker om hopblokken te vinden”, vertelt Inghelbrecht. “Dat komt omdat het hopareaal in Vlaanderen niet meer afneemt, maar juist uitbreidt waardoor hoptelers hun stronken niet kunnen missen.” Slechts één van de REO-leveranciers is een hopteler, de rest doet het in bijberoep en is afhankelijk van het aanbod bij hopboeren. “Hopblokken die gebruikt zijn voor de teelt van hopscheuten kunnen niet meer terug het veld op en zijn afgeschreven.”

Voor De Lovie, die de hopblokken uiteindelijk vond bij ‘t Hoppecruyt in Proven, was dit niet de enige uitdaging dit jaar. Ook corona zorgde voor een ongewone start van het nieuwe seizoen. “Er werken dagelijks 25 mensen met een verstandelijke beperking op De Hoeve waar de hopscheuten geteeld worden. Door de coronamaatregelen zijn er minder bewoners die meehelpen op ons tuinbowubedrijf”, vertelt Dewulf die desondanks positief gestemd is. “De vooruitzichten zijn veelbelovend en de aangevoerde hopscheuten zijn van extra kwaliteit.”

(3) FineFleur-Kist-hopscheuten (resized)

Dat de productie arbeidsintensief is, blijkt ook uit het eerste schaaltje van 250 gram dat De Lovie bij REO aanleverde. Dewulf: “Een ganse ploeg van bewoners was daarvoor gedurende een tiental uren druk in de weer, van het rooien van de hopplanten op het veld over het inkorten van de wortels van de hopplanten en het intafelen tot de pluk en het marktklaar maken.”

Europese erkenning streekproduct

De Poperingse hopscheuten, die door REO onder de naam Fine Fleur vermarkt worden, dragen sinds 2013 het Europese BGA-label.  Daarmee was dit het eerste product in West-Vlaanderen dat het label van Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) behaalde.

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Marc-Pieter Devos / REO

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek