Schot in campagne, maar toekomst bieten op veld hoogst onzeker

Nadat vorstschade de voorbije weken tot ernstige vertraging van de bietencampagne en paniek in de sector leidde, zit er nu schot in de zaak. “De campagne zal nog twee weken duren”, vertelt Bruno De Wulf, secretaris van Confederatie van Belgische Bietentelers (CBB). De voorbije dagen is een gedeelte van de Belgische bieten naar Nederlandse en Franse fabrieken gegaan voor verwerking. De toekomst van de bieten op het veld – zo’n 700 à 800 hectare – blijft wel nog hoogst onzeker. Zij moeten tot nader order op het veld blijven staan. “Het is hopen op mooi weer zodat ze zich nog kunnen herstellen”, klinkt het.

18 januari 2023  – Laatste update 19 januari 2023 9:16
Lees meer over:
tiensesuikerbiet-bietencampage22

De winterprik van midden december heeft ernstige gevolgen voor sommige bietentelers en de suikerfabrieken. Door het bevriezen en nadien snel ontdooien gingen de suikerbieten rotten. Dit leidde tot een vertraging van de campagne waardoor een vicieuze cirkel ontstond. Hierop zijn de Belgische suikerfabrieken overeengekomen om een gedeelte van de Belgische bieten te verwerken in fabrieken in Nederland en Frankrijk. “De Tiense suikerfabriek heeft 50.000 ton bieten naar haar zusterfabriek in Frankrijk gestuurd en Iscal 15.000 ton naar Cosun Beet Company in het Nederlandse Dinteloord”, vertelt Bruno De Wulf, secretaris van CBB. "Daarnaast zal er volgende week 15.000 ton bieten van Iscal-telers voor verwerking vertrekken naar de suikerfabriek van Tiense Suiker. "

Door deze bietenuitruil kan de campagneduur enigszins beperkt worden. De Wulf verwacht dat de Tiense suikerfabriek eind volgende week gedaan heeft en dat Iscal een week later volgt. Hij geeft aan dat de uitval van bieten die opgeslagen lagen aan de rand van het veld tot 15 procent kan oplopen. Door deze bieten af te romen (de slechte bieten te verwijderen, red.) kan de verwerking in de fabriek inmiddels wel naar behoren doorgaan.

Volgende week zal er 15.000 ton bieten van Iscal-telers vertrekken naar de suikerfabriek van Tiense voor verwerking

Bruno De Wulf - Secretaris van CBB

De bieten in het veld wacht mogelijk een slechter lot. Zo’n 700 hectare – waarvan 500 hectare van Iscaltelers – staat momenteel nog in het veld. “Deze moeten daar blijven tot het laatste moment”, vertelt De Wulf. Hij hoopt op mooi weer in de komende dagen. “Dan kunnen deze bieten zich nog herstellen en kan het verlies misschien beperkt worden.”

Schade grootst bij Iscaltelers

De uitval door vorstschade leidt tot een grote kostenpost voor de bietentelers. De gemiddelde waarde van een hectare bieten bedraagt zo’n 4.500 euro. De Wulf geeft aan dat de gesprekken tussen telers en bietenverwerkers over eventuele compensatie woensdag van start gaan. “Het is niet de schuld van de bietentelers dat de bietencampagne zo lang duurde, waardoor de schade kon oplopen.”

De gesprekken tussen telers en verwerkers zullen per fabriek gevoerd worden, omdat andere omstandigheden van toepassing zijn. Zo is de vertraging van de campagne het grootst bij Iscal. Volgens CBB heeft dat een aantal redenen. “Bij oogstvoorspellingen in augustus werd er voor de Iscal-telers een opbrengst voorzien van 82 ton per hectare en door deze lage voorspellingen is de campagne relatief laat ingezet. Nadat het in september plotseling begon te regenen, na een zeer droge zomer, is de bietenopbrengst hoger uitgevallen – 88 ton – en kwam de planning van Iscal in het gedrang. “Daarnaast heeft de fabriek van Iscal aan capaciteit ingeboet doordat ze is overgestapt van gas naar stookolie als energiebron”, vult De Wulf aan.

De secretaris van CBB liet al eerder in een gesprek met VILT doorschemeren dat hij alle vertrouwen heeft in de compromisbereidheid van de suikerfabrieken. "Bietentelers hebben vijf slechte jaren achter de rug waarbij de teelt amper kostendekkend was. Dit jaar waren de vooruitzichten beter. Als het nu toch nog fout gaat, zullen bietentelers afhaken voor de oogst. Er zijn voldoende alternatieve teelten op het moment."

Ongezien in de bietensector: Toestand 1.000 ha bieten onduidelijk, fabrieken slaan handen ineen
Uitgelicht
De winterprik van midden december heeft ernstige gevolgen voor sommige bietentelers en de suikerfabrieken. Door het bevriezen en nadien snel ontdooien gingen de suikerbieten r...
11 januari 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek