Schmallenbergvirus rukt verder op in Europa

Het aantal bedrijven waar het schmallenbergvirus is vastgesteld, loopt verder op. Volgens de nieuwste gegevens van het Voedselagentschap werd het virus al aangetroffen op 166 Belgische bedrijven. Ondertussen zijn bijna 2.000 landbouwbedrijven besmet in heel Europa. Vooral Duitsland en Nederland zijn zwaar getroffen.
27 februari 2012  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:17

Het aantal bedrijven waar het schmallenbergvirus is vastgesteld, loopt verder op. Volgens de nieuwste gegevens van het Voedselagentschap werd het virus al aangetroffen op 166 Belgische bedrijven. Ondertussen zijn bijna 2.000 landbouwbedrijven besmet in heel Europa. Buiten België zijn ook al besmettingen gevonden in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Op 27 februari waren 534 bedrijven in België onderzocht op het virus. Op 135 schapenbedrijven, 30 rundveebedrijven en 1 geitenbedrijf werd het schmallenbergvirus aangetoond. Duitsland is het zwaarst getroffen met 737 besmette bedrijven. In Nederland werden 701 besmettingen geteld en in Frankrijk 277. In België staat de teler sinds kort op 166. Groot-Brittannië heeft 74 besmette bedrijven.

Het schmallenbergvirus is een nieuw virus dat in november 2011 in Duitsland ontdekt werd in monsters van runderen en schapen. Bij schapen geeft een besmetting bij drachtige dieren aanleiding tot een verhoogd aantal doodgeboortes en misvormingen. Bij runderen zijn de symptomen milder (onder andere koorts, geen eetlust) en verdwijnen ze na enkele dagen. Er bestaat geen vaccin of remedie tegen het virus. Het is niet gevaarlijk voor de volksgezondheid.

Meer informatie: Voedselagentschap

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek