Schauvliege overweegt versoepeling vossenjacht

Vlaams milieuminister Joke Schauvliege gaat een enquête organiseren om na te gaan of ze de jacht op de vos moet heropenen. Schauvliege wil weten hoeveel mensen al schade hebben geleden en hoeveel mensen al vossen in hun tuin hebben gespot. Aan de hand van de resultaten zal ze beslissen of ze de jacht op de vos versoepelt.
7 april 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Vlaams milieuminister Joke Schauvliege gaat een enquête organiseren om na te gaan of ze de jacht op de vos moet heropenen. Nu de vossenpopulatie de jongste jaren sterk is gestegen, wil Schauvliege weten hoeveel mensen al schade hebben geleden en hoeveel mensen al vossen in hun tuin hebben gespot. Aan de hand van de resultaten zal ze beslissen of ze de jacht op de vos versoepelt.

Twintig jaar geleden was er in Vlaanderen amper nog een vos te bespeuren. De dieren werden toen systematisch in hun burchten vergast ter bestrijding van de hondsdolheid, maar nu is die ziekte uitgeroeid. Daarom mogen vossen in Vlaanderen momenteel alleen bejaagd worden van 1 oktober tot 14 februari en enkel overdag. In stedelijke gebieden is elke vorm van bejaging en bestrijding zelfs verboden.

De minister heeft aan het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek de opdracht gegeven om na te gaan hoe de omringende landen hun vossenpopulatie onder controle houden. Daaruit blijkt dat heel wat landen over een heel arsenaal middelen beschikken om de vos te bestrijden. Zo mag de vos in onder meer Wallonië, Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk het hele jaar door bejaagd worden. In Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland mag dat zelfs dag en nacht. Bovendien mogen in Nederland en het Verenigd Koninkrijk lampen ingezet worden tijdens de jacht.

Sommige landen laten ook andere methodes toe, zoals kooien met lokaas waarin de dieren levend gevangen worden, stopstroppen waarin de vossen niet gewurgd worden en pootstrikklemmen. Ook burchtbejaging, waarbij honden de vossen uit de burchten jagen, waarna ze neergeschoten worden, is in alle buurlanden toegelaten.

Natuurpunt waarschuwt ervoor dat het niet de bedoeling kan zijn om vossen “blindweg uit te moorden”. “Als de vossenjacht uitgebreid wordt, moet dat zeer gericht gebeuren. Het kan voor ons enkel op plaatsen waar er geen alternatief is, zonder het risico op andere slachtoffers en met respect voor het dierenwelzijn. Dus zeker niet met stroppen”, zegt Wim Van den Bossche van Natuurpunt. Volgens hem is het beter om structurele maatregelen te subsidiëren, zoals de betere beveiliging van kippenhokken.

Bron: Het Nieuwsblad/Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek