Schapenmelkbedrijf ziet verkoop aan boerderijverwerkers groeien tijdens blauwtong

nieuws

Melkschapenhouder Gert De Brandt uit Aalst zag de verkoop van schapenmelk aan boerderijverwerkers vorig jaar flink stijgen. “Veel meer kleinere schapenmelkers, die zelf verwerken, contacteren ons om melk te kopen omdat hun schapen te weinig of geen melk meer geven”, vertelt de boer die dat onder andere linkt aan blauwtong, die voor hoge sterfte onder de Vlaamse schapen heeft gezorgd.

18 februari 2025 VILT-redactie
Schapenhouder Gert De Brandt

Met 400 schapen is Gert De Brandt niet alleen de grootste schapenmelk-leverancier van Vlaanderen, maar ook de enige. “Andere bedrijven melken alleen voor de eigen verwerking en kortketenverkoop”, vertelt de melkschapenhouder die in 2019 startte met zijn bedrijf. De schapenmelk gaat naar zuivelbereider De Zuivelarij in Berlare, onder andere bekend van de Berloumi, de Vlaamse variant van de bekende halloumi-grillkaas. Daarnaast mag hij een aantal kleine zuivelverwerkers tot zijn klanten rekenen.

Het is deze laatste klantengroep die vorig jaar sterk gestegen is. “Het valt op dat er veel meer kleinere schapenmelkers, die zelf melk verwerken, ons contacteren om melk te kopen omdat hun schapen te weinig of geen melk meer geven. Ze komen van diep in Wallonië tot hier voor melk”, vertelt De Brandt.

Minder melk door blauwtong

De Oost-Vlaming sluit niet uit dat blauwtong de reden is. Het blauwtongvirus heeft vooral in de schapenhouderij hard toegeslagen en veel dodelijke slachtoffers tot gevolg gehad. Hierdoor en ook door een verstoorde voortplantingscyclus staat de melkproductie op sommige schapenbedrijven onder druk. Ook in de melkveehouderij had blauwtong een daling van de melkproductie tot gevolg, alhoewel runderen minder zwaar leden onder een blauwtongbesmetting.

De Brandt heeft geen last gehad van een verminderde productie. “Onze productie is nog steeds goed”, zegt hij. Met succes wist hij het blauwtongvirus buiten te houden. Door zijn schapen binnen te houden en de stal goed te ventileren, maakt hij zijn bedrijf minder aantrekkelijk voor knutten, de kleine vliegjes die het virus verspreiden. Daarnaast vaccineerde hij zijn dieren medio juni, kort nadat de eerste vaccins in België werden erkend.

Meer dekrammen verkocht

Het aantal klanten voor dekrammen steeg vorig jaar aanzienlijk. “Ik heb merkbaar meer dekrammen verkocht, omdat veel goede rammen door blauwtong onvruchtbaar waren. Onze rammen bleven zeer vruchtbaar, dus ik speelde hierop in en verkocht zoveel mogelijk kwalitatieve dieren”, zegt De Brandt.

Hoeveel Vlaamse schapen uiteindelijk aan blauwtong stierven, is niet precies bekend. Federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) sprak medio september in de Kamer over 23.000 dode schapen in België. De afgelopen maanden zijn er geen nieuwe meldingen van blauwtong geweest. Bij lage temperaturen zijn de knutten niet actief, waardoor het virus zich niet kan verspreiden.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek