Schade aan kersen door winterkou valt tegen

Dat de telers van bramen en frambozen schade geleden hebben door de koude wintermaanden, was al eerder duidelijk. Nu blijkt dat ook de peren en vooral de kersen niet gespaard bleven. In Brustem heeft kersenteler Paul Gielen als een van de eersten de schadebalans opgemaakt. Hij raamt het verlies nu al op 15 tot 20 procent.
18 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Dat de telers van bramen en frambozen schade geleden hebben door de koude wintermaanden, was al eerder duidelijk. Nu blijkt dat ook de peren en vooral de kersen niet gespaard bleven. In Brustem heeft kersenteler Paul Gielen als een van de eersten de schadebalans opgemaakt. Hij raamt het verlies nu al op 15 tot 20 procent.

Volgens Tom Deckers van het Proefcentrum voor Fruitteelt in Sint-Truiden hebben vooral de lager gelegen percelen de zwaarste klappen geïncasseerd. Daar zakten de temperaturen op 7 januari weg tot -25 graden Celsius. "Het was wachten op de kersen- en perenbloesems voor we daar een duidelijk beeld van zouden krijgen. De toestand mag zeker niet veralgemeend worden, want op de meeste plaatsen valt de schade mee".

Maar op de plaatsen waar de kou het hardst toesloeg, treffen telers niets dan doodgevroren bloembotten aan. "Gelukkig gaat het vaak alleen om de eerste rijen bomen aan de buitenkant van de plantages. In sommige gevallen lopen de schadestroken echter dwars door de aanplantingen. Het is nu bang afwachten of de winterschade ook bij de appelteelt zichtbaar wordt".

"Vooral de nieuwe kersenvariëteiten sumit, sweetheart en lapins, die normaal minder vorstgevoelig zijn en waar we de afgelopen jaren fors in hebben geïnvesteerd, zijn zwaar getroffen", zegt kersenteler Gielen. Hij vreest dat van de variëteit sumit, die vorig jaar nog goed was voor een uitzonderlijke oogst, dit jaar maar weinig kilo's op de markt zullen komen.

Bron: Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek