Samenstelling vleesvervangers laat soms te wensen over
nieuwsVegetarisch is niet automatisch gezond. Vleesvervangers bevatten soms veel zout en vet, en weinig eiwit. Dat staat in het populair wetenschappelijk tijdschrift Eos. Hanne Swaegers verzamelde voor haar bachelorproef in de opleiding Voedings- en Dieetkunde aan de Hogeschool Gent informatie over de samenstelling van bijna 300 vleesvervangers en vegetarische producten. Op basis daarvan stelde de redactie een ‘veggiewijzer’ samen die vanaf donderdag bij het tijdschrift zit.
De redactie van Eos stelde een 'veggiewijzer' samen met de verschillende voedingstoffen in vleesvervangers, voor wie het bos door de bomen niet meer ziet. Steeds meer mensen laten vlees links liggen. Waar vegetariërs lange tijd aangewezen waren op tofu, seitan en peulvruchten, is het aanbod burgers, worsten, balletjes, schnitzels en andere vleesanalogen vandaag niet meer te overzien. Maar even divers als het aanbod, is de samenstelling van die producten, zegt Eos.
Het tijdschrift verzamelde informatie over de samenstelling van ruim 240 vleesvervangers en kwam tot de volgende vaststellingen. Over het vetgehalte: een vleesvervanger bevat idealiter niet meer dan 10 gram vet per 100 gram. Toch blijkt ongeveer de helft van de onderzochte producten meer te bevatten. Wat zout betreft: de norm voor vers vlees - maximaal 100 milligram natrium per 100 gram - wordt maar door vier producten gehaald. Volgens VIGeZ, het Vlaams expertisecentrum voor gezondheidspromotie en ziektepreventie, bevat een goede vleesvervanger idealiter geen toegevoegd zout. Dat is vrijwel nooit het geval. Ongeveer een kwart van de producten in de veggiewijzer haalt de streefwaarde voor eiwitgehalte van de voedingsdriehoek niet.
Bron: Eos / Belga
Beeld: Dagen zonder vlees