Rusland zet United Grain Company in de steigers

De Russische premier Vladimir Poetin heeft een decreet ondertekend voor de oprichting van de United Grain Company. Via dit overheidsbedrijf wil Rusland haar greep op de internationale graanhandel verstevigen. Het land mikt daarbij op een samenwerkingsverband met Kazachstan en Oekraïne.
16 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

De Russische premier Vladimir Poetin heeft een decreet ondertekend voor de oprichting van de United Grain Company. Via dit overheidsbedrijf wil Rusland haar greep op de internationale graanhandel verstevigen. Het land mikt daarbij op een samenwerkingsverband met Kazachstan en Oekraïne.

De Russische ministeries van Economische Zaken en Landbouw zullen samen de beleidslijnen uittekenen voor de United Grain Company. Indien een kartel wordt gevormd met andere landen, dreigen de VS de toetreding van Rusland tot de Wereldhandelsorganisatie te blokkeren. De Amerikanen domineren al meerdere decennia de tarwemarkt, maar dreigen overvleugeld te worden door de United Grain Company.

Ook de Europese Unie volgt het dossier met argusogen. Oekraïne, dat lid is van de Wereldhandelsorganisatie, kreeg reeds te horen dat kartelvorming niet toegelaten is. Voorlopig maakt de internationale druk weinig indruk op de Russen. Ze laten weten dat mogelijk ook Wit-Rusland en Moldavië zullen toetreden tot het samenwerkingsverband.

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek