Rusland beschuldigd van veroorzaken van voedselcrisis

Tijdens een bijeenkomst de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is Rusland ervan beschuldigd een wereldwijde voedselcrisis te hebben veroorzaakt door Oekraïne binnen te vallen. Die verhoogt het risico op een hongersnood.

30 maart 2022  – Laatste update 30 maart 2022 9:34
Lees meer over:
oekraineoorlog-1250

De Russische president Vladimir Poetin heeft deze oorlog gestart, aldus de Amerikaanse viceminister van Buitenlandse Zaken Wendy Sherman tijdens een vergadering over de humanitaire situatie in Oekraïne. “Hij heeft deze wereldwijde voedselcrisis veroorzaakt en hij kan ze ook weer stoppen.”

Ook de Franse VN-ambassadeur Nicolas de Rivière benadrukte dat de "'Russische agressie tegen Oekraïne het risico op een hongersnood overal ter wereld vergroot".

De vicesecretaris-generaal van de VN voor Humanitaire Zaken, de Tanzaniaanse Joyce Msuya, waarschuwde dat het conflict "de zaken nog erger dreigde te maken voor de grootste humanitaire crisissen van het land, zoals in Afghanistan, Jemen of de Hoorn van Afrika". "Die landen strijden al tegen de voedselonzekerheid, de kwetsbaarheid van hun economieën en de verhoging van de voedsel-, brandstof- en kunstmestprijzen, die het toekomstige seizoen zwaar zullen beïnvloeden."

David Beasly, de directeur van het VN-Wereldvoedselprogramma, en Sherman herinnerden er ook aan dat Rusland en Oekraïne grote graanproducenten zijn. Ze vertegenwoordigen 30 procent van de wereldwijde export van tarwe, 20 procent van de maïsexport en 75 procent van de export van zonnebloemolie.

"Vijftig procent van het graan dat we kopen komt uit Oekraïne en voor de oorlog voorzagen wij voedsel voor 125 miljoen mensen", aldus Beasly, die waarschuwde voor de "verwoestende" impact van de crisis op de operaties van het Wereldvoedselprogramma.

oekraine-jerom-graanschuur-vruchtbaregrond-1250

Oekraïense landbouw herstellen

Mede daarom dringt ook de Wereldbank aan op snelle hulp voor herstel van de Oekraïense landbouw. Zo moeten andere landen inspringen om kunstmest en zaden te leveren, zegt voorzitter David Malpass, die erop wijst dat het vooral de armere landen zijn die erg kwetsbaar zijn voor de stijgende prijzen.

Malpass denkt dat Oekraïne vooral goed geholpen kan worden door leveringen van kunstmest uit West-Europa om zo de weggevallen import uit buurland Wit-Rusland op te vangen. Wit-Rusland is een belangrijke leverancier van kunstmest aan Oekraïne. Maar allereerst moet er volgens de Wereldbank-topman een einde komen aan het geweld. "We moeten de oorlog stoppen en ze dan snel van voldoende financiering voor zaden en kunstmest voorzien."

De Europese Unie heeft vrijdag alvast een initiatief aangekondigd om de voedseltekorten door de oorlog te beperken. De EU en de VS willen een multilateraal engagement om geen beperkingen in te voeren op de export van landbouwgrondstoffen.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek