Rusland levert gratis graan aan Afrikaanse landen

Rusland is gestart met de gratis graanleveringen die de Russische president Vladimir Poetin beloofd had aan verschillende Afrikaanse landen, te beginnen met Somalië en Burkina Faso. Dat heeft de Russische minister van Landbouw aangekondigd.

17 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 18 november 2023 13:47
Lees meer over:

"De eerste twee schepen, met elk 25.000 ton met bestemming Somalië en Burkina Faso, zijn al vertrokken uit Russische havens. We verwachten dat ze begin december zullen aankomen", aldus de landbouwminister. De minister beloofde ook dat er tegen het einde van het jaar nog andere schepen zullen vertrekken met graan voor Mali, Zimbabwe, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Eritrea.

Daarmee maakt het land de belofte waar om tegen nieuwjaar in totaal "tot 200.000 ton Russische tarwe" te schenken aan Afrikaanse landen. Poetin heeft zijn diplomatieke toenadering tot Afrika versneld sinds hij in februari 2022 Oekraïne binnenviel. Hij beweert dat de voedselzekerheid van de armste landen ondermijnd wordt omdat de Russische export van landbouw- en meststofproducten belemmerd wordt door westerse sancties na de inval in Oekraïne.

Tegelijk tracht Rusland Oekraïne, eveneens een grote graanexporteur, te verhinderen zijn productie te exporteren door onder meer de Oekraïense havens en graanloodsen te bombarderen. Rusland verbrak in juli ook een door de VN tot stand gekomen overeenkomst die een veilige doorgang garandeerde voor de Oekraïense landbouwexport vanuit de zuidelijke Zwarte Zeehavens.

Poetin wil graandeal hernemen als Westen exportban op Russische landbouwproducten stopt
Uitgelicht
De Russische president Vladimir Poetin is naar eigen zeggen bereid om het akkoord dat de uitvoer van Oekraïens graan via de Zwarte Zee toelaat, te hernemen als zijn eisen zijn...
4 september 2023 Lees meer

Bron: Belga / Reuters

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek