"Runderen grootste oorzaak ontbossing Amazonewoud"

Meer dan de mijnbouw en de sojateelt is de industriële rundveehouderij de grote boosdoener als het gaat over de ontbossing van het Amazonewoud. Dat stelt Greenpeace in een rapport dat werd voorgesteld tijdens het Wereld Sociaal Forum in het Braziliaanse Belém, midden in het Amazonewoud. Gedetailleerde kaarten tonen hoe nieuwe slachthuizen in een mum van tijd uitgroeien tot een epicentrum van ontbossing.
3 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Lees meer over:

Meer dan de mijnbouw en de sojateelt is de industriële rundveehouderij de grote boosdoener als het gaat over de ontbossing van het Amazonewoud. Dat stelt Greenpeace in een rapport dat werd voorgesteld tijdens het Wereld Sociaal Forum in het Braziliaanse Belém, midden in het Amazonewoud.

Brazilië huisvest momenteel ongeveer 65 miljoen runderen. Tussen 2002 en 2006 kwamen er 20,5 miljoen dieren bij, waarvan 14,5 miljoen runderen nu grazen op land waar ooit tropisch regenwoud groeide. Onderzoekers pasten innovatieve technieken toe om linken te leggen tussen plantengroei en landbouwinfrastructuur via satellietbeelden van de deelstaat Mato Grosso.

Gedetailleerde kaarten van Greenpeace tonen hoe nieuwe slachthuizen in een mum van tijd uitgroeien tot een epicentrum van ontbossing. Recente cijfers hebben uitgewezen dat de illegale houtkap in Brazilië problematisch blijft. Na China, de VS en Indonesia is het land de grootste vervuiler ter wereld. Driekwart van de uitstoot van CO2 is te wijten aan ontbossing. Onlangs beloofde de Braziliaanse regering nog om de ontbossing met 72 procent terug te dringen in het kader van een nationaal klimaatplan. 

Volgens Greenpeace is die doelstelling echter onverenigbaar met de ambities die het land koestert inzake de export van rundvlees. Brazilië is nu al de grootste exporteur ter wereld, maar is van plan om haar aandeel op de wereldmarkt de komende tien jaar te verdubbelen van dertig naar zestig procent. 

De milieuorganisatie benadrukt dat de Braziliaanse regering grip moet krijgen op de vleesindustrie vooraleer die haar klimaatplannen helemaal onderuit haalt. De uitbreiding van de vleesindustrie doen stoppen is de beste manier om de klimaatplannen te doen slagen, luidt het. Maar in Brazilië is men ervan overtuigd dat een verdubbeling van de vleesexport de milieudoelstellingen niet per definitie in gevaar hoeft te brengen.

"Het verdubbelen van de veeteelt betekent niet hetzelfde als een verdubbeling van het landbouwareaal. We willen de productiviteit opdrijven, niet zozeer de landbouwoppervlakte uitbreiden", zo laat de Braziliaanse ambassade in Londen optekenen in The Independent.

Meer informatie: Amazon cattle foodprint

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek