Ruimers kampen met psychische klachten
nieuwsHet gaat om vijftien medewerkers van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) en vijftien van bedrijven die de RVV assisteerden. Dat heeft de directeur van de RVV donderdag gezegd, na afloop van een MKZ-debat in het Nederlandse parlement. Traumateams begeleiden de thuiszittende werknemers.
De medewerkers werden zaterdag 7 april opgesloten in Kootwijkerbroek. Actievoerders hadden alle toegangswegen tot het dorp geblokkeerd. Ze wilden zo protesteren tegen het vernietigen van vee, omdat ze niet geloven dat er echt mond- en klauwzeer in het dorp is vastgesteld. De politie slaagde er na enige tijd in de medewerkers te bevrijden.
Directeur Cloo van de RVV benadrukt dat het werk van z'n medewerkers onvoorstelbaar zwaar is. "De stress is heel erg groot", aldus Cloo. "Als ze aan het werk zijn, staat aan de linkerschouder een huilende boer. Aan de rechterschouder staat een huilende boerin. Niemand vindt dat leuk." Medewerkers worden uitgescholden en op het kantoor van de RVV komen faxen dat de werknemers nazi's zijn.
Sinds de gijzeling rijden de ruimingsploegen gezamenlijk een bepaald terrein op. Dit gebeurt alleen onder politiebegeleiding. Deze werkwijze vertraagt wel het tempo van de ruimingen, aldus Cloo.
De directeur zegt echter ook positieve e-mails te ontvangen. Bovendien merkt hij een groot verschil tussen de ontvangst in Kootwijkerbroek (Gelderland) en in Friesland. Rond de Friese besmettingen hebben zijn medewerkers eigenlijk geen problemen, afgezien van de gebruikelijke emoties onder boeren.
De Nederlandse minister van landbouw Laurens-Jan Brinkhorst weigert een extra onderzoek naar het MKZ-geval in Kootwijkerbroek. De oppositie vroeg daar donderdag om in de Nederlandse Tweede Kamer. De boeren en de gemeente willen dit graag om absolute duidelijkheid te krijgen of er echt MKZ is in het dorp. Een Amsterdams viroloog had vorig weekend z'n twijfels geuit over de (positieve) resultaten. Maar volgens Brinkhorst is er geen enkele twijfel dat er MKZ is aangetroffen. Een contra-expertise zou een ongewenst precedent scheppen, luidde het.
Bron: Belga/ANP