Ruim helft van lamsvlees in winkelrekken is halal

Ruim de helft van het lamsvlees dat we in België in de supermarkt kopen, is halal geslacht. Wij importeren immers heel wat vlees uit Nieuw-Zeeland en daar worden nagenoeg alle schapen en lammeren ritueel geslacht. Supermarkten in ons land proberen te verdoezelen dat het lamsvlees in de winkelrekken halalvlees is.
16 maart 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Ruim de helft van het lams- en schapenvlees dat we in België in de supermarkt kopen of op restaurant eten, is halal geslacht. Wij importeren immers heel wat vlees uit Nieuw-Zeeland en daar worden nagenoeg alle schapen en lammeren ritueel geslacht omdat de grootste afzetmarkt het Midden-Oosten is. Supermarkten in ons land proberen te verdoezelen dat het lamsvlees in de winkelrekken halalvlees is.

In België wordt elk jaar meer dan 12.000 ton lams- en schapenvlees uit Nieuw-Zeeland ingevoerd. Daarmee neemt het ongeveer de helft van onze markt in. De overige helft komt vooral uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland. In Nieuw-Zeeland wordt ongeveer 90 pct van de schapen ritueel geslacht omdat het land veel van dat vlees exporteert naar het Midden-Oosten en Azië waar voornamelijk om halalvlees wordt gevraagd.

Om economische redenen heeft de vleesindustrie besloten om meteen al het vlees halal te slachten. Zo hoeven er geen verschillende productielijnen te worden voorzien met moslimslachters en gewone slachters. Volgens de Nieuw-Zeelandse exporteurs is de kwaliteit van het vlees hetzelfde en is het dus ook geschikt voor de Europese niet-halalmarkt.

Halal of ‘rein’ vlees wordt volgens de strikte richtlijnen van de islam geslacht. Zo moet het dier met zijn hoofd naar Mekka gericht zijn voor het slachten. Het mag enkel aangeraakt worden door een moslimman die in één keer de keel van het dier moet oversnijden. Ondertussen moet hij ‘Allah akbar’ roepen. Daarna moet het dier volledig uitbloeden. In tegenstelling tot in ons land gebeuren de rituele slachtingen in Nieuw-Zeeland niet onverdoofd. Het land heeft een compromis afgesloten met de moslimwereld omdat het anders in strijd is met de Nieuw-Zeelandse wetten rond dierenwelzijn.

In Europa wordt er geen ruchtbaarheid aan gegeven dat dit lamsvlees halal geslacht is. Belgische importeurs vermelden wel duidelijke halalcertificaten met Arabische tekst op het etiket, maar supermarktketens als Delhaize, Colruyt of Aldi verpakken het vlees opnieuw. Volgens hen komt zo’n Arabisch halaletiket niet goed over bij de klanten.

Bron: Het Laatste Nieuws/Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek