Rode wijn dan toch niet zo gezond als gedacht?
nieuwsDe ene wetenschapper na de andere heeft de voorbije jaren bevestigd dat de flavenoïden, antioxidanten die in rode wijn zitten, een goede bescherming bieden tegen aandoeningen van het hart en de bloedvaten. En heel recent konden ook vrouwelijke wijnliefhebbers juichen toen werd vastgesteld dat zelfs tijdens de zwangerschap een glas wijn per dag positief is want het zou zowel gedrag als taalaanleg van een kind bevorderen.
Maar nu is er slecht nieuws voor de liefhebbers van een glas bordeaux of chianti: Brits onderzoek geeft namelijk aan dat die voordelen nauwelijks of zelfs helemaal niet opwegen tegen de aanwezigheid van grote hoeveelheden gevaarlijke metalen zoals kopper, mangaan en venadium. Vorsers van de Kingston-universiteit adviseren dan ook om op het etiket op een wijnfles aan te geven hoeveel ionenmetalen erin zitten en pleiten voor nieuwe manieren om die metalen uit het product weg te halen.
Metaalionen zijn atomen die een belangrijke en noodzakelijke rol spelen in de biochemie van het menselijk lichaam maar die in te grote hoeveelheden gevaarlijk kunnen zijn. Ze kunnen dan het oxidatieproces in het lichaam versterken en zelfs een aanzet geven tot de ontwikkeling van kwaadaardige tumoren.
De onderzoekers namen wijnen uit 13 verschillende landen onder de loep om op basis van Amerikaanse normen voor de risico's van chemicaliën (THQ) na te gaan hoeveel van die metalen in de wijn zaten. Dat bleken er onthutsend veel te zijn, want alleen wijnen uit Italië, Argentinië en Brazilië bleken niet meer ionenmetaal te bevatten dan de aanvaardbare hoeveelheid. Bekende wijnlanden zoals Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Portugal bleken de meeste wijnen te produceren met een te hoog THQ-gehalte.
Volgens onderzoeksleiders Deelan Naughton en Andrea Petrozzi geven de resultaten aan dat "in tegenstelling tot de algemene overtuiging dat rode wijn gezond is en enkele glazen per dag hartkwalen kunnen voorkomen, de aanwezigheid van gevaarlijke hoeveelheden ionenmetalen een groot vraagteken plaatst bij die positieve eigenschappen".(KS)
Bron: Belga