header.home link

Rock Werchter promoot lokale landbouwproducten met de Smaakfabriek

3 juli 2022

Voor lokaal geproduceerde festivalkost konden muziekliefhebbers op Rock Werchter terecht in de Smaakfabriek. Hiervoor werkten het festival en VLAM samen met landbouwers uit de regio.

Lees meer over:
smaakfabriekVLAMwerchter

Platbrood met bianca bodem, witte asperges en krokante zomergroenten, bio-chicken Makhani, pulled beef bio-bun en kapsalon gyros met gemarineerd Belgisch varkensvlees, aardappelblokjes, slaatje en looksaus op basis van yoghurt… Het zijn enkele lokale, verse en seizoengebonden producten van bij ons die de Smaakfabriek in de aanbieding had tijdens Rock Werchter, dat van 30 juni tot 3 juli doorging.

Hiervoor werkt het festival samen met producenten uit de buurt. Voor wie het minder exotisch lust, kon terecht bij de verschillende marktkraampjes waar Belgische (hoeve)zuivel, vers fruit, streekbieren met Belgische kaas en streekmosterd en pistolets met witte pens of rosbief en hun groentegarnituur te verkrijgen waren.

De witte pensen zijn afkomstig van slagerij Vangramberen uit Boutersem. De slagers hadden op voorhand al zo’n 900 pensen klaargemaakt en die vielen duidelijk in de smaak. “Mijn smartphone trilt om de haverklap door foto's die klanten doorsturen terwijl ze met een pens in de hand poseren”, vertelt Katrien Vangramberen aan Radio 2. “Festivalgangers zijn duidelijk op zoek naar lokale maaltijden”, stelt de beenhouwer vast, die zelf een heel weekend stand-by was om eventuele pensentekorten op te vangen.

Het is de eerste keer dat VLAM, het Vlaams centrum voor agro- en visserijmarketing, onder de koepel ‘Lekker van bij ons’ samenwerkt met Rock Werchter. Ook Tv-kok Loïc Van Impe zette zijn schouders er mee onder en bedacht de gerechten die werden aangeboden. Zelf was hij de vier festivaldagen aanwezig in de keuken van de Smaakfabriek, waar de festivalgangers bovendien via sfeerbeelden meer te weten konden komen over de lokale producten en hun producenten.

Bron: Eigen verslaggeving / Radio 2

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek