Reynders wil nog dit jaar btw-verlaging restaurants

Nu de Europese ministers van Financiën het eens werden over een verlaagde btw, wil minister Reynders nog dit jaar de heffing voor restaurants verminderen. In plaats van de huidige 21 procent wordt het mogelijk 6 procent. Unizo is tevreden over de deblokkering van het dossier. "Een lagere btw kan de sector nieuwe impulsen geven", zegt gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt. Ook voor andere arbeidsintensieve activiteiten kan België de btw voortaan verminderen. Dat is bijvoorbeeld het geval voor thuiszorg.
11 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Nu de Europese ministers van Financiën het eens werden over een verlaagde btw, wil minister Reynders nog dit jaar de heffing voor restaurants verminderen. In plaats van de huidige 21 procent wordt het mogelijk 6 procent. Ook voor andere arbeidsintensieve activiteiten kan België de btw voortaan verminderen. Dat is bijvoorbeeld het geval voor thuiszorg.

De maatregelen hebben een budgettaire impact en - gegeven het begrotingstekort - zal er gecijferd moeten worden. Hoewel Reynders de kost van een btw-verlaging voor restaurants niet vrijgaf, liet hij er geen twijfel over bestaan dat de verlaging er zeker komt, allicht nog dit jaar. "Zowat alle politieke families", aldus Reynders, "zijn het daar al jaren over eens".

Reynders verduidelijkte wel dat de ministers van Financiën alleen met een verlaging van de heffing voor restaurants instemden. Dat is minder ruim dan de hele horecasector. Café's zonder restauratie komen bijgevolg niet in aanmerking. Met de Europese Commissie, zo bevestigde de minister, moet trouwens nog gepraat worden om precies te weten wat in het restauratiepakket gestopt mag worden.

Arbeidsintensieve activiteiten, zoals kleine herstellingen aan fietsen, schoenen en kleren, die nu al van een lage btw kunnen genieten, zullen, zo verzekerde Reynders, allicht in die groep blijven. Op basis van het akkoord van de EU-ministers kunnen er echter beduidend meer activiteiten bijkomen. Het akkoord moet overigens nog wel door de regeringsleiders bekrachtigd worden. Dat gebeurt op de lentetop van 19 en 20 maart. 

Het vergelijk dat werd goedgekeurd, is een politiek akkoord, zo verduidelijkte Reynders. Er komt bijgevolg nog een formele goedkeuring door de Raad. Bovendien moet nog een kleine hindernis worden genomen. Omdat de ministers van drie lidstaten - Litouwen, Oostenrijk en Hongarije - de vergadering vroegtijdig moesten verlaten, is het nog niet absoluut zeker of ze het compromis goedkeuren. 

Over de lagere btw werd jaren onderhandeld. Vooral Duitsland was tegen. Deze week was opnieuw een extra lange vergadering nodig. Dat er deze keer een doorbraak kwam, heeft veel met de economische crisis te maken. De verlaagde btw, aldus de promotoren van het voorstel, zou de relance kunnen versterken. De laatste jaren voerden vooral Frankrijk, maar ook België een forcing om sommige btw-heffingen te verlagen. Zoals bekend is in deze kwestie unanimiteit vereist.

Unizo is tevreden over de deblokkering van het dossier. "Een lagere btw kan de sector nieuwe impulsen geven", zegt gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt. De zelfstandigenorganisatie vraagt eveneens de Europese mogelijkheden ook voor andere arbeidsintensieve diensten maximaal uit te putten.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek