REO Veiling Roeselare boekte recordomzet in 2010

“De voorbije jaren draaide de omzet van de REO Veiling te Roeselare constant rond 140 miljoen euro zodat de 178,6 miljoen euro (+27%) van 2010 een absoluut record is”, zegt directeur Paul Demyttenaere. Het verhandelde volume daalde lichtjes zodat de omzetstijging volledig te danken is aan betere prijzen. Prei blijft de sterkhouder van de veiling.
3 januari 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:13

“De voorbije jaren draaide de omzet van de REO Veiling te Roeselare constant rond 140 miljoen euro zodat de 178,6 miljoen euro (+27%) van 2010 een absoluut record is”, zegt directeur Paul Demyttenaere in Het Nieuwsblad. Het verhandelde volume daalde lichtjes zodat de omzetstijging volledig te danken is aan betere prijzen. Prei blijft de sterkhouder van de veiling. Vlaamse champignons komen in de verdrukking door Poolse invoer.

“Extreme weersomstandigheden zijn doorgaans nefast voor de tuinbouwsector, maar dit keer haalden we er ons profijt uit”, zegt Demyttenaere. 2010 begon en eindigde met een lange koude periode. Tussenin werd de droge periode tussen mei en juli gevolgd door een aantal heel natte maanden. Dat zorgde voor teeltproblemen en schaarste op de versmarkt in grote delen van Europa.

“Terwijl veel telers elders hun producten niet meer van het veld kregen, slaagden onze producenten er wel nog net in om te oogsten”, zegt de veilingdirecteur. De telers kregen dus betere prijzen, maar ze moesten ook meer middelen en werkkrachten inzetten om in de moeilijke omstandigheden te kunnen oogsten. “Toen het droog was, moesten ze extra investeren in beregeningssystemen en in de koude periodes liepen de facturen voor de verwarming van de serres op”, legt Demyttenaere uit.

Met 44 miljoen euro, of bijna één kwart van de totale omzet, blijft prei de sterkhouder van de Roeselaarse veiling, gevolgd door serresla, tomaten en witloof. Ook de teelt van aardbeien zit in West-Vlaanderen sterk in de lift. Met 4,5 procent blijft de omzetgroei van champignons ver onder die van andere producten. Volgens Demyttenaere moet er dringend wat gebeuren opdat de Vlaamse champignons niet verdrongen zouden worden door Poolse invoer. Met een kwaliteitslabel hoopt hij het tij te keren.

Na de zware investeringen van de voorbije twee jaar in de verpakkingsloods en in de wasinstallatie van de kisten heeft de REO Veiling op korte termijn geen grote plannen. Al werd wel een principieel akkoord bereikt over de aankoop van de voormalige bedrijfsgebouwen van de failliete gieterij Vuylsteke. Als het tot een verkoop komt, wordt er een nieuwe loods voor de verpakkingsvoorraad gebouwd en ter beschikking gesteld van de groothandel. Op die manier wil REO groothandelaars meer verankeren met de veiling, net zoals dat bij andere Vlaamse en bij Nederlandse veilingen het geval is. “Zo vermijden wij heel wat overbodige transporten en dragen wij bij tot een betere mobiliteit”, zegt Demyttenaere.

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek