nieuws

Rendabele eiwitwinning via kleinschalige grasraffinage

nieuws
Courage, een stichting die innovatie in de melkveehouderij stimuleert, probeert samen met andere partners al enkele jaren om grasraffinage in Nederland van de grond te krijgen. Het Grassa!-onderzoeksproject toont aan dat kleinschalige raffinage van gras om daar eiwit, papiervezels, suikers en mineralen uit te winnen, goed rendabel valt te maken.
23 september 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:16
Lees meer over:

Courage, een stichting die innovatie in de melkveehouderij stimuleert, probeert samen met andere partners al enkele jaren om grasraffinage in Nederland van de grond te krijgen. Kleinschalige raffinage van gras om daar papiervezels, eiwitten, suikers en mineralen uit te winnen, is een techniek die goed rendabel valt te maken. Dit is de conclusie uit de eerste fase van het onderzoeksproject 'Grassa!'.

Het onderzoek naar grasraffinage startte zes jaar geleden. Twee jaar geleden bouwden de partners van het 'Grassa!'-project een eerste proefraffinaderij. Dit jaar werd op een melkveebedrijf in Friesland de eerste mobiele grasraffinaderij in gebruik genomen. Grassa! gaat duurzaam graseiwit produceren voor de diervoedersector. Daarmee kan een eiwitrijk product als sojaschroot worden vervangen. Daarnaast levert het een nieuwe, duurzame vezel voor de papier- en kartonindustrie.

Het winnen van eiwitten voor de veevoederindustrie en grasvezels voor de papier- en kartonindustrie maakte de eerste fase van het onderzoeksproject uit. De tweede fase van het project richt zich op het winnen van waardevolle stoffen (fosfaat, suikers, aminozuren) uit het restsap. Er worden ook aanvullende voederproeven met het eiwit verricht bij biggen en pluimvee.

Jaarlijks blijft naar schatting 1,5 miljoen ton gras in Nederland onbenut. In gras zit zo’n vijf procent eiwit. In totaal zou er bijna 80.000 ton eiwit gewonnen kunnen worden uit gras dat niet gevoed wordt aan dieren. In theorie kan grasraffinage dus voorzien in bijna de helft van de eiwitbehoefte die de Nederlandse melkveehouderij nu invult met de import van sojaschroot. Het Grassa!-project onderzoekt hoe dit potentieel op een goede manier kan worden aangeboord. 

Meer info: Grassa!

Bron: agd.media/eigen verslaggeving

In samenwerking met: agd.media

Beeld: Courage

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek