Rendabele eiwitwinning via kleinschalige grasraffinage
nieuwsCourage, een stichting die innovatie in de melkveehouderij stimuleert, probeert samen met andere partners al enkele jaren om grasraffinage in Nederland van de grond te krijgen. Kleinschalige raffinage van gras om daar papiervezels, eiwitten, suikers en mineralen uit te winnen, is een techniek die goed rendabel valt te maken. Dit is de conclusie uit de eerste fase van het onderzoeksproject 'Grassa!'.
Het onderzoek naar grasraffinage startte zes jaar geleden. Twee jaar geleden bouwden de partners van het 'Grassa!'-project een eerste proefraffinaderij. Dit jaar werd op een melkveebedrijf in Friesland de eerste mobiele grasraffinaderij in gebruik genomen. Grassa! gaat duurzaam graseiwit produceren voor de diervoedersector. Daarmee kan een eiwitrijk product als sojaschroot worden vervangen. Daarnaast levert het een nieuwe, duurzame vezel voor de papier- en kartonindustrie.
Het winnen van eiwitten voor de veevoederindustrie en grasvezels voor de papier- en kartonindustrie maakte de eerste fase van het onderzoeksproject uit. De tweede fase van het project richt zich op het winnen van waardevolle stoffen (fosfaat, suikers, aminozuren) uit het restsap. Er worden ook aanvullende voederproeven met het eiwit verricht bij biggen en pluimvee.
Jaarlijks blijft naar schatting 1,5 miljoen ton gras in Nederland onbenut. In gras zit zo’n vijf procent eiwit. In totaal zou er bijna 80.000 ton eiwit gewonnen kunnen worden uit gras dat niet gevoed wordt aan dieren. In theorie kan grasraffinage dus voorzien in bijna de helft van de eiwitbehoefte die de Nederlandse melkveehouderij nu invult met de import van sojaschroot. Het Grassa!-project onderzoekt hoe dit potentieel op een goede manier kan worden aangeboord.
Meer info: Grassa!
Bron: agd.media/eigen verslaggeving
In samenwerking met: agd.media
Beeld: Courage