Relatie landbouw en natuur gespannen in Dendervallei

Het natuurrichtplan voor de Dendervallei is amper voorgesteld, maar het lokt nu al heel wat kritiek uit. Het plan streeft naar het behoud van het Denderlandschap, maar Natuurpunt vreest dat het dode letter zal blijven. "Er is geen geld en de landbouwers liggen dwars", luidt het in Het Nieuwsblad. De lokale afdeling van de natuurvereniging stelt voor om landbouwgebieden die vrijkomen wanneer een boer stopt aan te wenden voor de realisatie van het natuurrichtplan. "Maar ook dit is niet opgenomen in het project".
12 februari 2009  – Laatste update 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Het natuurrichtplan voor de Dendervallei is amper voorgesteld, maar het lokt nu al heel wat kritiek uit. Het plan streeft naar het behoud van het Denderlandschap, maar Natuurpunt vreest dat het dode letter zal blijven. "Er is geen geld en de landbouwers liggen dwars", zo luidt het bij de lokale afdeling van de natuurvereniging.

Het natuurrichtplan in kwestie werd opgesteld door het Agentschap Natuur en Bos, en dat op basis van overleg met natuurverenigingen zoals Natuurpunt, gemeentebesturen, jagers, boseigenaars en landbouwers uit de streek. In de aanloop naar het openbaar onderzoek organiseerde het Agentschap Natuur en Bos al een infovergadering in Geraardsbergen en zaterdag volgt nog een voorstelling van het project in Ninove.

"Het uitgangspunt van het plan is prima", zegt Carlos D'Haeseleer, conservator van het Moenebroekreservaat en ondervoorzitter van de lokale afdeling van Natuurpunt. "Maar het is weinig waarschijnlijk dat het ook uitgevoerd wordt. Het plan legt immers geen verplichtende maatregelen op en er is geen budget om het natuurrichtplan om het terrein zelf uit te werken. Bovendien ligt de landbouwsector dwars. We zijn uiteraard niet tegen de boeren, maar de intensieve landbouw blijft een bedreiging voor de natuur".

De conservator stelt voor om landbouwgebieden die vrijkomen wanneer een boer stopt aan te wenden voor de realisatie van het natuurrichtplan. "Maar ook dit is niet opgenomen in het project. Een gemiste kans voor het natuurbehoud in de regio", klinkt het.

Meer informatie: Natuurrichtplan Dendervallei

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek