nieuws

Regering schuift algemene verpakkingsheffing opzij

nieuws
Er komt geen algemene verpakkingsheffing. De regering wil niet het verwijt krijgen een verkapte btw-verhoging door te voeren. Premier Guy Verhofstadt (Open VLD) en minister van Financiën Didier Reynders (MR) hadden aangekondigd voorlopig met een algemene heffing te werken, omdat een specifieke verpakkingsheffing op basis van de CO2-uitstoot makkelijker gezegd dan gedaan bleek. Nu ook de algemene verpakkingsheffing is afgevoerd, zal de regering elders 320 miljoen euro moeten zoeken.
7 maart 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:59
Er komt geen algemene verpakkingsheffing. Dat schrijft De Tijd. De regering wil niet het verwijt krijgen een verkapte btw-verhoging door te voeren. Premier Guy Verhofstadt (Open VLD) en minister van Financiën Didier Reynders (MR) hadden aangekondigd voorlopig met een algemene heffing te werken, omdat een specifieke verpakkingsheffing op basis van de CO2-uitstoot makkelijker gezegd dan gedaan bleek. Nu ook de algemene verpakkingsheffing is afgevoerd, zal de regering elders 320 miljoen euro moeten zoeken.

Guy Verhofstadt (Open VLD) mag dan Al Gore in een handomdraai als inspirerend voorbeeld gebruikt hebben voor de voorstelling van zijn vierde burgermanifest, de invoering van de gelijknamige Al Gore-verpakkingstaks bezorgt hem meer hoofdbrekens. Vorige week heette het in een communiqué van Verhofstadt nog dat de regering werkt aan een "gefaseerde invoering" van de verpakkingsheffing. In een eerste fase zou een "ruw systeem worden ingevoerd dat erop neerkomt dat de bestaande ecotaksen op drankverpakkingen uitbreidt tot alle verpakkingen". Een forfaitaire belasting dus.

"Parallel wordt verder gewerkt aan een systeem dat ook de bestaande heffingen vervangt door een fijnmazige CO2-heffing. Dit systeem vergt een uitermate degelijke voorbereiding en ook een voorafgaande goedkeuring van de Europese Commissie. Het zal daarom meer tijd vergen om dit in te voeren", luidde het.

De socialisten zien zo'n forfaitaire taks niet zitten. Bij PS-vicepremier Laurette Onkelinx benadrukt men dat "Reynders met milieuvoorstellen moet komen" en dat men nog altijd wacht op een concreet plan. Dinsdag verklaarde vicepremier Freya Van den Bossche (SP.A) in de kamercommissie Begroting dat ze "vasthoudt aan de ecologische component". Tijdens de budgetcontrole zal veel tijd worden besteed om de juiste en meest verantwoorde maatregelen te nemen".

Bij de grootdistributie en voedingsindustrie was het voorstel voor een verpakkingsheffing zwaar op de maag gevallen. Fevia liet verstaan dat de extra belasting het gemiddelde gezin op jaarbasis 200 euro zou kosten. Twee weken geleden waarschuwde Fevia-topman Chris Moris er ook nog voor dat voedingsbedrijven hun investeringen uitstelden tot er duidelijkheid over de taks zou komen.(KS)

Bron: De Tijd/De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek