header.home link

Recordwinsten voor tractorbouwer John Deere

28 november 2022

John Deere, 's werelds grootste landbouwmachinefabrikant, zet recordcijfers neer in 2022. Ook de orderboeken voor 2023 zijn grotendeels gevuld, waardoor het bedrijf de toekomst rooskleurig tegemoet ziet.

Lees meer over:

Hoge prijzen zijn de beste oplossing voor hoge prijzen, klinkt het vaak op de grondstoffenmarkt en de financiële resultaten van John Deere lijken dat te bevestigen. Een combinatie van hoge prijzen voor graan, korrelmaïs en soja zorgen ervoor dat akkerbouwers wereldwijd investeren in nieuwe machines. John Deere verwacht dat dit de komende jaren aanhoudt; zolang de oorlog in Oekraïne voortwoedt, blijft de grondstoffenmarkt ontwricht. Tot en met het derde kwartaal van 2023 zijn de orderboeken gevuld voor trekkers, maaidorsers en andere agrarische machines.

John Deere profiteert ook van het herstel van de aanvoerketens. Die waren tijdens de coronapandemie ontwricht, maar die problemen beginnen zichzelf op te lossen. Ook de prijs van staal daalt weer waardoor John Deere goedkoper kan produceren. In het derde financiële kwartaal heeft Deere voor 400 miljoen dollar aan machines kunnen verkopen die eerder niet konden worden uitgeleverd door een tekort aan onderdelen. Wie aan het begin van de coronapandemie (eind maart 2020) investeerde in aandelen van de groengele gigant heeft zijn inleg inmiddels maal drie zien gaan.

Gematigde groei in Europa

In Noord-Amerika verwacht de fabrikant tussen de 5 en de 10 procent groei in landbouwmachines. Voor Europa is het vooruitzicht iets gematigder met maximaal 5 procent groei. In totaal worden wereldwijd tussen de 15 en 20 procent meer verkoop van landbouwmachines verwacht. CEO John May vertelde tijdens de presentatie van de cijfers dat Noord-Amerikaanse boeren meestal in vijf maanden tijd de orderboeken voor combines vullen. Dit jaar was het verkoopseizoen al in twee maanden afgerond.

Over het financiële jaar 2021/22 komt de winst van de Amerikaanse gigant zo uit op €6,83 miljard. Het doorrekenen van de duurdere onderdelen en productiekosten aan de klanten lijkt goed te lukken voor het bedrijf, want ook de marges worden merkelijk groter. Ook volgend verwacht John Deere zijn winstrecord te verbreken.

Bron: Boerenbusiness / Reuters

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek