header.home link

Recordaantal nieuwe leden voor Natuurpunt

15 januari 2021

Op 31 december 2020 telde de natuurorganisatie 123.333 gezinnen die lid zijn, een stijging van 8 procent ten opzichte van het jaar voordien. “Door de strenge coronamaatregelen (her)ontdekten we massaal de natuur dicht bij huis”, klinkt het.

Lees meer over:

De belangstelling voor natuur in Vlaanderen is de laatste maanden enorm toegenomen. Dat merkt Natuurpunt aan het grote aantal bezoekers dat naar hun natuurgebieden trekt, maar ook aan het succes van apps als ObsIdentify en publieksacties als de Digitale Paddenstoelenpluk. Die hernieuwde interesse vertaalt zich ook in nieuwe leden.

“Afgelopen jaar mochten we 15.109 nieuwe leden verwelkomen. Dat is een absoluut record”, zegt Marco Tegelaar, coördinator ledenwerving Natuurpunt. “We zijn enorm dankbaar dat er zoveel mensen de weg vinden naar Natuurpunt.”

Een verklaring voor deze cijfers ziet hij in het feit dat we meer dan ooit nood hebben aan natuur in de buurt. “Mensen gaan wandelen in het natuurgebied om de hoek en komen zo in contact met Natuurpunt en zijn natuurgebieden. Door lid te worden, kunnen mensen iets terugdoen voor de natuur”, Marco Tegelaar.

Naast het grote aantal nieuwe leden, is er ook heel wat engagement om vrijwilligerswerk te doen binnen de organisatie. Uit een bevraging blijkt dat meer dan 40.000 mensen zich op één of andere manier actief inzetten voor Natuurpunt. Dat kan gaan om zowel kleine als grote werken, van bomen planten, wilgen knotten en maaien, tot vuilnis opruimen of studiewerk doen.

Door lid te worden, kunnen mensen iets terugdoen voor de natuur

Marco Tegelaar - Coördinator ledenwerving Natuurpunt

20 kaarsjes

Dit jaar bestaat Natuurpunt 20 jaar. Natuurpunt vzw is in 2001 ontstaan uit de fusie van De Wielewaal vzw (opgericht in 1933) en Natuurreservaten vzw (opgericht in 1951). De vereniging telde toen 48.000 leden. In 2016 rondde het de kaap van 100.000 leden. Op 13 februari 2021 is er de start van het feestjaar in Brugge met o.a. een rondreizende container.

Antwerpen best vertegenwoordigd

Natuurpunt telt het grootst aantal leden in de provincie Antwerpen (40.086) gevolgd door Oost-Vlaanderen (31.070) en Vlaams-Brabant (20.466). Daarna volgen West-Vlaanderen (19.905), Limburg (9.403) en Brussel (1.267). Vlaams-Brabant legt de sterkste groeicijfers voor (+10,3%), daarna volgt Antwerpen (+9,2%) en Limburg (+8,4%). 

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek