Rabobank bezorgd over rendement primaire sector
nieuwsDe bank liet het Landbouweconomisch Instituut de rendementen op het eigen vermogen van diverse schakels in de Nederlandse voedselkolom in kaart brengen, omdat tot hiertoe harde cijfers ontbraken. Uit het onderzoek blijkt dat melkveehouders gemiddeld een rendement op het eigen vermogen boeken van 0,5 procent. Varkenshouders, groente- en fruittelers moeten het doen met een negatief rendement.
Daarentegen boeken de verwerkende industrie en supermarktketens een rendement op het eigen vermogen van zo'n 20 procent. "De verdeling van de marges in de keten moet echt veranderen, anders houdt het een keer op", zegt Sjors Kruiper, directeur Food en Agri van de Rabobank. Die roept de landbouworganisaties op om met de verwerkende industrie het debat over de marges in de keten aan te gaan.
Hans Ten Cate, lid raad van bestuur van de Rabobank, meent dat boeren veel actiever in discussie moeten gaan met hun afzetorganisaties over de prijs voor hun producten. Hij ziet daarin een belangrijke taak weggelegd voor de LTO Nederland, dat overigens vorige week al de zuivelindustrie opriep de melkprijzen te verhogen. In het initiatief van organisaties zoals de Dutch Dairymen Board (DDB) om via een bundeling van het aanbod van melk een hogere prijs af te dwingen bij de zuivelindustrie ziet Ten Cate niets. "De DDB is geen goede zaak. Dat leidt alleen maar tot versnippering, daar heeft de primaire sector niets aan".
Boeren en tuinders kunnen volgens Ten Cate ook hun rendement opvijzelen als zij investeren in hun afzetorganisatie, die er volgens het onderzoek wél in slaagt een behoorlijk rendement te boeken. "Is het niet mogelijk dat boeren en tuinders mee profiteren uit de winsten die hun coöperaties boeken?", vraagt de topman van Rabobank zich af. "Het vermogen zit nu veelal in de dode hand, maar dat zou op naam van de leden moeten komen te staan".(KS)
Bron: Agrarisch Dagblad