Provincie West-Vlaanderen wil af van zwart-witdenken over landbouw

De toekomst van de Vlaamse landbouw is voer voor discussie, maar dat gebeurt niet altijd op een eerlijke manier. Provincie West-Vlaanderen lanceert een nieuwe campagne 'eeneerlijkdebat.be' om de aandacht te vestigen op de nood aan een genuanceerd debat over land- en tuinbouw. Dat gebeurt aan de hand van radiospots, videospots en een nieuwe website waarop heel wat argumenten te lezen zijn.

22 april 2024 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
imago-stress-welbevinden-mist-1250-2

“De aanleiding voor deze campagne? Het is er meer dan één”, zegt Bart Naeyaert, gedeputeerde Landbouw van de provincie-West-Vlaanderen. “Er leeft het idee dat landbouwers aan verschillende idealen moeten voldoen, maar die zijn niet altijd verenigbaar.”

Voorbeelden zijn legio. De campagne verwijst naar hoe men enerzijds pleit om varkens buiten te laten lopen, want dat is goed voor hun welzijn, terwijl er even luid stemmen klinken om varkens binnen te houden en zo hun milieu-impact te beperken. Een ander veelgehoorde stelling is dat landbouw kleinschaliger moet om het milieu te beschermen, terwijl men net zo goed kan pleiten voor een bepaalde grootschaligheid zodat men kan investeren in milieubeschermende maatregelen. “Er zijn veel tegenstrijdigheden, en er leeft bij landbouwers het idee dat het nooit goed genoeg zal zijn", zegt Naeyaert. "Daarom willen wij als provincie oproepen om attent te blijven voor deze nuances, of je nu journalist bent of niet. Het is belangrijk dat mensen zich verdiepen in het onderwerp alvorens ze een standpunt innemen. Landbouw is belangrijk en manifest aanwezig in onze provincie. Daarom ligt het ons zo nauw aan het hart.”

Betrekken, niet culpabiliseren

Toch merkt men hier en daar al wat verbetering in het landbouwdebat. “Sinds de laatste protesten zien we dat de media meer aandacht hebben over de bekommernissen van de landbouw. Vroeger werd er veel geschreven over de klimaatimpact van de landbouw, of over het houden van dieren, maar dat werd heel zwart-wit weergegeven. We zien de laatste tijd meer onderbouwde en rijkere meningen. Maar het kan nog steeds beter. Er zijn belangrijke keuzes die gemaakt moeten worden, en het is belangrijk om de landbouw daarin te betrekken, en hen niet constant te culpabiliseren.”

Net daarom lanceert de provincie de website eeneerlijkdebat.be, om duidelijk te maken dat voor elk standpunt er een even relevant omgekeerd standpunt bestaat. Op deze manier kunnen ook landbouwleken deze complexe realiteit beter leren begrijpen. “De spreidstand waar de land- en tuinbouwers in zitten, is best wel lastig”, meldt de provincie in een persbericht. “Hun centen en toekomst zijn vaak afhankelijk van de uitkomst van die discussies. Het feit dat beide standpunten tegelijkertijd met goede argumenten onderbouwd kunnen worden, maakt die debatten extra moeilijk.”

"De provincie en ook de sector zeker beseffen dat niet alles perfect is en dat er veranderingstrajecten noodzakelijk zijn"; zegt Naeyaert nog. We initiëren er zelf veel, maar zo veel mogelijk in overleg met alle stakeholders."

“Staan wij als provincie achter elk van deze argumenten? Zijn die allemaal wetenschappelijk en onweerlegbaar onderbouwd? Zeer zeker niet. Maar het zijn wel de elementen die vaak terugkomen in gesprekken en in discussies. We willen dat het debat gevoerd wordt met de nodige nuances en altijd met een luisterend oor naar pro en contra.”

 Meer info op www.eeneerlijkdebat.be.

VIDEO: Vlaamse landbouw in beeld
Uitgelicht
Hoe ziet onze Vlaamse landbouw eruit en wat welk duurzaam toekomstperspectief is er? Voor mensen die niet dagelijks bezig zijn met landbouw is het soms moeilijk om hierover ee...
6 september 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek