VIDEO: Vlaamse landbouw in beeld

Hoe ziet onze Vlaamse landbouw eruit en wat welk duurzaam toekomstperspectief is er? Voor mensen die niet dagelijks bezig zijn met landbouw is het soms moeilijk om hierover een beeld te vormen. Om hen te helpen maakte animator Marijn Raeven samen met een team van experten aan KU Leuven een informatiefilmpje over onze landbouw. De makers van het filmpje hopen hiermee een constructieve bijdrage te leveren aan het voedsel- en landbouwdebat in Vlaanderen.

6 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 6 september 2023 21:30
Lees meer over:
Schermafbeelding 2023-09-06 172434

Aan de hand van animaties wordt ingegaan op het grondgebruik in Vlaanderen. “De Vlaamse land- en tuinbouw neemt een groot deel van deze beschikbare ruimte in beslag, maar levert daarbij heel wat op voor de samenleving”, legt Tessa Avermaete (KU Leuven) uit in het filmpje. “Maar daar tegenover staat ook de negatieve impact op biodiversiteit, milieu en gezondheid, maar vaak ook op de landbouw zelf.” Ook het financiële plaatje wordt in kaart gebracht, met aandacht voor zowel de omzet als de kosten en de subsidies voor elk van de subsectoren in de land- en tuinbouw. Vervolgens passeren de import van veevoeders en de milieu-impact van de veehouderij de revue.

In een zoektocht naar een duurzaam toekomstperspectief voor de Vlaamse land- en tuinbouw, schetst het filmpje tenslotte de meerwaarde van een eiwitshift in Vlaanderen. “Er zijn daarbij tal van mogelijkheden, maar een eerste logische stap zou zijn om de import van krachtvoer uit het buitenland voor een deel af te bouwen, en de grootte van de veestapel daar op aan te passen”, aldus de experten van KU Leuven. “Zo zal in Vlaanderen ook grond vrijkomen, want dieren eten naast krachtvoer ook ruwvoer die voor een deel op Vlaamse grond worden geteeld. Die grond kan dan gebruikt worden voor de teelt van gewassen zoals peulvruchten, of granen die direct geschikt zijn voor menselijke consumptie. Zo'n transitie is enkel haalbaar als er ook een afzetmarkt is voor meer plantaardige producten. Ook de consument draagt dus een verantwoordelijkheid.

VIDEO: Recap VILT-event “Hoe kijkt de Vlaming naar landbouw?”
Uitgelicht
Hoe staat de Vlaming tegenover de landbouw(er)? Professor statistiek en onderzoeksmethodologie Gino Verleye (UGent) licht de resultaten van de vijfjaarlijkse imagostudie toe e...
6 juli 2023 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek