header.home link

Protealis scoort met eerste sojavariëteiten en verwelkomt nieuwe bestuursleden

15 februari 2022

Na een succesvolle registratie zijn de eerste twee sojaboonvariëteiten van Protealis opgenomen in de Belgische lijst van topvariëteiten. Protealis is een jonge start-up van VIB en ILVO en ontwikkelt zaden van eiwitrijke gewassen, die aangepast zijn om te groeien in een Europees klimaat. Met de benoeming van twee ervaren bestuursleden wil Protealis groeien in de markt als belangrijke speler in duurzame eiwitproductie.

Lees meer over:

Europa is voor zijn aanvoer van eiwitrijke gewassen, zoals soja, grotendeels afhankelijk van import. Dit legt een grote druk op het ecosysteem en er is een groeiende vraag naar een meer duurzame, en lokale, productie van plantaardige eiwitten. Peulgewassen zijn een uitstekende kandidaat - ze zijn een belangrijke bron van eiwitten en kunnen worden geteeld zonder extra stikstofbemesting dankzij hun unieke symbiose met bodembacteriën.

Deze conclusie was in april vorig jaar de aanleiding voor VIB en ILVO om Protealis te lanceren. Protealis ontwikkelt zaden en zaadtechnologieën voor peulvruchten die zijn aangepast aan onze lokale omgeving. Behalve het potentieel als plantaardige eiwit, zijn peulvruchten door hun bodemverbeterende eigenschappen ook een waardevolle aanvulling op de gewasrotatie.

Uitgelicht
Na tientallen jaren in het plantenonderzoek zetten Benjamin Laga en Jonas Aper een gedurfde stap in hun werk rond lokaal geteeld plantaardig eiwit: ze richten hun eigen bedrij...
8 april 2021 Lees meer

De start-up kent een bliksembegin met de succesvolle registratie van de eerste officiële sojavariëteiten, genaamd Artemis en Hermes. Deze zijn opgenomen in de lijst van best presterende Belgische rassen. Met een verhoogde gemiddelde eiwitopbrengst per hectare tot wel 15 procent ten opzichte van het competitiegemiddelde, heeft Protealis een vliegende start genomen. 

ILVO publiceert elk jaar een beschrijvende en aanbevelenswaardige rassenlijst van voedergewassen en groenbedekkers. De rassen krijgen een score op basis van vergelijkende proeven, die hun agronomische waarde weerspiegelt. De lijst stelt landbouwers in staat objectief een ras te kiezen dat aan specifieke landbouwbehoeften voldoet. 

Nieuwe bestuursleden voor verdere groei

Behalve de eervolle vermelding op de rassenlijst, mag Protealis ook twee nieuwe bestuursleden verwelkomen. David Buckeridge als Marc Ballekens, die beiden hun strepen in de internationale zaadindustrie verdienen, vervoegen het bestuur. "De ervaring die zij meebrengen zal enorm helpen om ons snelle groeitraject in de markt te faciliteren", zegt CEO Benjamin Laga.

De start-up wijst er nogmaals op dat de markt voor vlees- en zuivelvervangende producten booming business is. Soja levert tot 46 gram eiwitten per 100 gram, waardoor het een logisch gewas is voor Protealis. “Het kweken van variëteiten die goed aangepast zijn aan het Noord-Europees klimaat zal zorgen voor een lokale bevoorrading voor zowel direct gebruik in voedseltoepassingen als voor duurzame diervoeding.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek