Project Korte Kabel moet energiedelen in de praktijk brengen
14 december 2022Landelijke Gilden vraagt dat de overheid initiatieven rond energiedelen meer stimuleert, om zo de energiecrisis beter de baas te kunnen. Zelf gaat de plattelandsorganisatie alvast energiesamenwerkingen meer bekendheid geven en stimuleren met het nieuwe project Korte Kabel.
Landelijke Gilden meent dat het principe van energiedelen via een energiegemeenschap of coöperatie nog te weinig gekend is, maar een deel van de oplossing kan bieden voor de huidige energiecrisis. "Vanaf 1 januari kunnen burgers en andere lokale spelers zoals een lokaal bestuur, plaatselijke onderneming of landbouwer hun energie delen in groep. Daardoor kan je energiefactuur een stuk economischer én ecologischer", zegt Lode Ceyssens, voorzitter van Landelijke Gilden. "Het juridisch kader van de overheid is er, maar toch verwachten we dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt om dit ook praktisch mogelijk te maken."
Win-win
De organisatie stelde haar toekomstvisie op energie op het platteland voor bij HALnet, een succesvol voorbeeld van een energiecoöperatie, waarbij burgers en landbouwers gezamenlijk energieproducent en -consument zijn. “Iedereen is winnaar in zo’n gemeenschap: de producent krijgt meer voor zijn energieoverschot en de consument betaalt minder voor deze lokale energie”, klinkt het.
Maar ondanks de vele voordelen is het principe van energiedelen via een energiegemeenschap of coöperatie nog te weinig bekend. Een bevraging onder de eigen leden wees volgens Landelijke Gilden uit dat slechts 6 procent al iets weet over energiedelen en dat amper 8 procent iemand kent die lid is van een energiecoöperatie. "We vragen de overheid dan ook om verenigingen en gemeentebesturen te ondersteunen om dit principe bekend te maken bij de bevolking", klinkt het. Ook een duidelijk kader zou nog ontbreken.
De ultieme droom? Zelfvoorzienende dorpen waar vraag en aanbod lokaal op elkaar afgestemd zijn. Dit project is alvast een eerste stap daar naartoe
Korte Kabel
Zelf lanceert de plattelandskoepel alvast het project Korte Kabel. In 2023 start Landelijke Gilden in minstens twee gemeenten, Ranst en Wuustwezel (in de provincie Antwerpen), een energiegemeenschap op. “Hiermee willen we energiesamenwerkingen meer bekendheid geven en stimuleren”, aldus Landelijke Gilden. “De ultieme droom? Zelfvoorzienende dorpen waar vraag en aanbod lokaal op elkaar afgestemd zijn. Dit project is alvast een eerste stap daar naartoe.”
Er komt ook een webinar om lokale beleidsmakers wegwijs te maken in de materie en Landelijke Gilden zal Vlaanderen rondtrekken met informatie over hoe je je energiefactuur kan verlagen.
Meer info op www.landelijkegilden.be/kortekabel
Bron: Eigen verslaggeving / Belga