Proefcentrum onderzoekt bijenvriendelijke fruitteelt
nieuws"In het streven naar duurzame land- en tuinbouw is het essentieel om de nevenwerking van gewasbeschermingsmiddelen op bijen te onderkennen en in samenwerking met telers en imkers deze te voorkomen," zegt Limburgs gedeputeerde van Landbouw en PCF-voorzitter Marc Vandeput. "Met een specifiek onderzoeksproject wil het PCF de neveneffecten testen van essentiële middelen die tijdens de bloei worden ingezet".
Met de resultaten van dit onderzoek kan dan een techniek worden ontwikkeld om specifieke wachttijden te bepalen waardoor spuitschema's kunnen worden geoptimaliseerd zodat een maximale bijenbestuiving kan worden gegarandeerd. Voor dit onderzoeksproject wordt samengewerkt met de KU Leuven.
Oorwormen zijn dan weer belangrijk voor de bestrijding van schadelijke insecten, zoals diverse luizen en de perenbladvlo. Ze kunnen dus een belangrijke rol spelen in de geïntegreerde fruitteelt en vormen een essentiele schakel in de biologische fruitteelt. Oorwormen hebben echter een eenjarige levenscyclus waardoor elke nadelige ingreep de populatie voor de rest van het jaar schaadt, en mogelijke gevolgen heeft voor de volgende jaren. Daarom onderzoekt het proefcentrum hoe stabiele populaties kunnen uitgebouwd worden.
Een andere bezorgdheid is de zwartvruchtrot, een nieuwe schimmelziekte die de jongste jaren is opgedoken in de perenteelt. Om niet in een spiraal van ondoordachte bespuitingen terecht te komen, is er nood aan een verantwoorde bestrijdingsstrategie. Het is de bedoeling om een doeltreffend systeem te ontwikkelen dat een preventieve en curatieve bestrijding van zwartvruchtrot combineert, zo luidt het bij het proefcentrum.
Het Instituut voor Wetenschappelijk en Technologisch onderzoek Vlaanderen (IWT) gaf zijn fiat voor ruim 2,3 miljoen Vlaamse overheidssteun voor al deze onderzoeksprojecten.
Bron: Het Belang van Limburg