Ideale zomer bestaat niet voor land- en tuinbouw
nieuws"Droog, droog, droog. Dat is het weer dat we nu nodig hebben", zegt Daniël Wittouck van het West-Vlaams Proefcentrum voor de akkerbouw dat gespecialiseerd is in granen. Wintertarwe gedijt het best bij zonnig weer en temperaturen boven de 20 graden. In juni en juli mag het echter niet te warm zijn, anders blijft de aar klein. De granen hebben tot hiertoe geen goeie zomer achter de rug. Nu zijn enkele droge dagen nodig opdat na de wintergerst ook de wintertarwe kan geoogst worden.
Ook de aardappelen schuwen het vocht. Voldoende water is wel nodig tot zes weken na het planten in april. "Dan vindt immers de knolvorming plaats", legt Marc Goeminne van het Proefcentrum voor de aardappelteelt in Kruishoutem uit. Zodra het zomert is al dat vocht niet meer nodig. Te veel regen kan immers de aardappelplaag veroorzaken. Te droog mag echter ook niet, want dan ontstaat 'doorgroei'. Dat betekent dat de moederknol scheuten krijgt waaruit dochterknollen ontstaan die de moeder uitzuigen. "Sinds de hittegolf van begin vorige maand ziet het er niet gunstig uit voor de knolvorming", zucht Goeminne.
"Suikerbieten moeten vooral gezaaid worden op het juiste moment", zegt Peter Van Melkebeke van het VAC. In de zomer mag het niet te warm, niet te droog en ook niet te koud zijn. Want in dat geval krijgen de bieten doorschieters. Van de ongenadige wet dat de prijs bepaald wordt door vraag en aanbod heeft de bietenteler dankzij zijn quotum niet zoveel last. Al heeft hij met de nakende Europese suikerhervorming voldoende besognes.
"Geen vorst tijdens de bloeiperiode in april en begin mei. Dat is cruciaal in de pitfruitteelt", klinkt het bij de Proeftuin voor Pit- en Steenfruit in Sint-Truiden. Tussen april en oktober genieten appels graag van een lekkere bui. Veel fruittelers moesten de voorbije maanden lange tijd de droogte ondergaan. "Als het te warm wordt, kunnen appels verbranden. Voor peren daarentegen mogen er genoeg dagen zijn van boven de 25 graden, anders dragen de vruchten te weinig suiker. Wat regen is dan weer welkom voor de sappigheid".
De ideale zomer lijkt dus niet te bestaan. En als die dan toch eens in de maak is, kunnen de gevolgen catastrofaal zijn. In 2004 boekten de groententelers recordopbrengsten, maar hetzelfde gebeurde in de rest van Europa. De gevolgen zijn bekend: overproductie en ineengeklapte prijzen waardoor telers nood hadden aan overbruggingskredieten om de maand september financieel te overleven.