"Proefbuisvlees slechts een kwestie van tijd"
nieuwsEigenlijk was het de Nederlander Willem Van Eelen die op het idee kwam om vlees in proefbuisjes te kweken. In 2000 nam hij een patent op in vitro meat en een paar jaar geleden trok het Nederlandse ministerie van Economie twee miljoen euro uit om het idee verder te ontwikkelen. "Gekweekt vlees is diervriendelijker en even voedzaam", zegt projectleider Henk Haagsman.
"De wereldbevolking consumeert elk jaar 240 miljard kilo vlees, dat in hoofdzaak geproduceerd wordt via intensieve veeteelt. Die activiteit veroorzaakt enorme hoeveelheden afvalwater, mest en broeikasgas. En dan zwijg ik nog over de landbouwcrisissen", aldus de Nederlandse professor. "Als we een deel van die productie kunnen vervangen door kweekvlees dan is dat niet alleen diervriendelijk, maar ook een zegen voor het mileu".
Maar zover zijn ze nog niet. "Met stamcellen uit volwassen varkensspieren zijn we er al in geslaagd om spiervezeltjes van een tweetal centimeter te kweken, die we daarna door elektrische stimulatie, training dus, in volume laten toenemen. Maar om dat principe op grote schaal toe te passen, hebben we stamcellen nodig die zich sneller en vaker kunnen delen. We zoeken nu al een tijdje in de richting van embryonale varkenscellen", aldus Haagsman. Een doorbraak is er nog niet, maar dat is slechts een kwestie van tijd, zo luidt het.
De vraag is natuurlijk hoe de consument zal reageren op vlees dat in een chemisch lab gekweekt is. Het klinkt niet echt appetijtelijk. "Dan moeten we ook stoppen met bier drinken en brood eten, want dat zijn ook producten op basis van schimmels en biochemische processen", zegt de Nederlandse professor. "Bovendien is die steriele omgeving een voordeel: kweekvlees kan nooit besmet raken met virussen of bacteriën zoals bijvoorbeeld salmonella. En tot op zekere hoogte kunnen we ook zelf de voedingswaarde en het vetgehalte bepalen. Kweekvlees zal dus sowieso beter zijn voor hart en bloedvaten", aldus Haagsman.(MP)
Bron: Gazet van Antwerpen