Prijslijst in slagerij wordt afgeschaft
nieuwsIn dat controleboekje dienden ze sinds 1936 alle aankopen te noteren, plus de prijs, de persoon van wie ze het kochten, enz. Het boekje moet vervolgens twee jaar worden bijgehouden om fiscale en andere controles toe te laten. "De afschaffing is logisch", vindt gedelegeerd bestuurder Baudouin Velge van de groepering van distributie-ondernemingen Fedis. "Het boekje is totaal achterhaald. Vroeger had je een prijscontrole, nu zijn de prijzen vrij. Vroeger bestond geen BTW-boekhouding, nu wel. Vroeger bood het de kans om de herkomst van vlees te traceren, na de oprichting van het Voedselagentschap zijn daarvoor andere mogelijkheden gekomen, enzovoort".
Velge vraagt zich af waarom het controleboekje ook in de kleinhandel niet is afgeschaft. "Omdat de Landsbond van de beenhouders dat niet wou", geeft staatssecretaris Van Quickenborne toe. "Volgens hen centraliseert het alle gegevens. Bovendien gebruiken ze het in de jaarlijkse onderhandelingen met de fiscus over het vastleggen van de forfaits waarop de beenhouwers worden belast. En bovendien: de Landsbond verkoopt het boekje zelf".
Van Quickenborne: "Ik heb de slagersvereniging gezegd dat ik begijp dat ze hun boekje verdedigen, maar ik wil dat ze het dan wel aanpassen. De gegevens inzake prijs hebben geen nut meer want de prijzencontrole is afgeschaft. Voorts moeten ze bereid zijn om de keuze open te laten tussen een papieren boekje en een elektronische versie". De staatssecretaris hoopt hierover nog voor het einde van de legislatuur een akkoord te bereiken met de sector.
Bron: Gazet van Antwerpen