Premier De Croo opent Inex Experience Center

Premier van België, Alexander De Croo (Open Vld) heeft zondag, tijdens de Dag van de Landbouw, het ‘Inex Experience Centre’ in Bavegem officieel geopend. Het Experience Center van de private melkverwerker moet het innovatieniveau op peil houden. De ruimte is bedoeld voor de ontwikkeling van nieuwe producten in samenwerking met klanten. Inex, dat dit jaar 125 kaarsjes uitblaast, heeft 450 melkleveranciers in België en is vooral gekend om zijn room en melk.

19 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 19 september 2023 17:32 Jerom Rozendaal
Lees meer over:
De Croo_Inex_Experience Center

“Inex is een parel aan de Belgische landbouwkroon: een vaste waarde met een ongelofelijke innovatiekracht die elke dag één miljoen liter verse melk verwerkt tot tal van producten waar jong en oud elke dag van geniet. Een bedrijf waar we als land trots op mogen zijn." Met deze woorden zette premier Alexander De Croo de opening van het ‘Inex Experience Centre’ in Bavegem in.

Het Experience Centre, dat is ondergebracht in de oude maalderij tegenover de Inex-fabriek, is opgestart om het innovatieniveau op peil te houden, vertelt Steven Dierickx, CEO van Inex. De zuivelverwerker zal er samen met (internationale) klanten nieuwe producten ontwikkelen die beantwoorden aan hun wensen. “Zowel thuiskoks, gerenommeerde chefs, patissiers en voedingsbedrijven zullen samen met Inex de producten en recepten van de toekomst ontwikkelen”, klinkt het.

Steven Dierickx_inex

Dierickx, die sinds drie jaar aan het roer staat bij Inex, spreekt van een “uitdagende” markt op dit moment. “Qua verkoop merk je dat er een dipje zit in de afzet van consumptiemelk na twee goede coronajaren. Dat compenseren we voor een deel met de groei van lactosevrije producten. Ook de verkoop van private labels zit in de lift.” Beide producten hebben volgens Dierickx nog potentieel. Dat geldt ook voor Bambix groeimelk, een merk dat het in 2017 van Danone overnam. “Binnenkort staat de herlancering van Bambix in Nederland op het programma.”

Van koe tot zuivelproduct in verpakking

Inex behoorde samen met  Tiense Suiker en De Kruisberg tot de partners van de Dag van de Landbouw, dat jaarlijks door Boerenbond georganiseerd wordt. Dit jaar deden 50 landbouwbedrijven over heel Vlaanderen mee. Op zondag 9 uur werd het evenement officieel afgetrapt bij melkveebedrijf Perneel-Scheepens in Assenede waar ook Vlaams landbouwminister Jo Brouns (cd&v) aanwezig was.

Vanuit de melktank van de familie Perneel-Scheepens vertrekt de melk al decennia naar zuivelverwerker Inex die in totaal 450 Belgische leveranciers heeft, waarvan 350 Vlaamse melkveebedrijven. Het bedrijf specialiseert zich in vloeibare producten zoals melk, chocomelk, yoghurtdrink, room en yoghurt. “Met de Dag van de Landbouw wilden we de werking van de zuivelketen van producent naar consument in beeld brengen”, vertelt Steven Dierickx. In totaal ontving het bedrijf zondag 6.000 bezoekers die werden meegenomen langs de verschillende stappen in het productieproces: van de ontvangst van de rauwe melk tot aan het verpakte product.

De Croo_inex

De Croo benadrukte tijdens zijn openingstoespraak het belang van de landbouw in ons land. "Een sterke, onafhankelijke landbouwsector is ongelofelijk belangrijk voor ons en voor heel Europa. De coronacrisis en de oorlog in Oekraïne hebben dat nogmaals haarscherp aangetoond. Met zijn 120.000 directe en indirecte jobs is de landbouwsector ook een belangrijke pijler van onze economie.”

Het was niet de eerst keer dat de premier een bedrijf bezocht in het kader van Dag van de Landbouw. In 2021 bezocht hij het geitenbedrijf de Cedronhoeve in Kruibeke en waagde hij zich nog aan een wedstrijdje geiten melken met presentatrice Siska Schoeters.

Premier De Croo bezoekt geitenbedrijf tijdens Dag van de Landbouw
Uitgelicht
De door Boerenbond georganiseerde Dag van de Landbouw trok afgelopen zondag zo’n 55.000 bezoekers, waaronder eerste minister Alexander de Croo. De premier bracht een bezoek aa...
20 september 2021 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: David Samyn/ Inex

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek