Hoge opkomst voor 41ste dag van de Landbouw: "Het begint bij ons"

Vijftig land- en tuinbouwbedrijven openden de deuren voor Dag van de Landbouw. De aftrap werd gegeven op het melkveebedrijf van Ronnie en Annick Perneel-Schepens in het Oost-Vlaamse Assenede. Zondagmorgen om 9 uur, of zoals de boeren het noemen: de late namiddag, verzamelden minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v), vicepremier Vincent Van Peteghem (cd&v) en diverse liefhebbers en medewerkers van de landbouwsector om de stiel te vieren. De focus van deze editie van Dag van de Landbouw lag op het economisch belang van de sector. "Landbouw is cruciaal voor de Vlaamse welvaart", benadrukte Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens.

17 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 18 september 2023 8:44 Ruben De Keyzer
Dag van de Landbouw publiek

Geen rode loper op Dag van de Landbouw, wel een mat vol ontsmettingsmiddel. Ronnie en Annick stelden hun bedrijf graag open voor de vele gasten, maar de hygiëne van hun geliefde dieren bleef van kapitaal belang. Met een koffiekoek en een kopje koffie – melk was er voor wie dat wenste in overvloed – verzamelde het kruim van de agrovoedingssector op het eeuwenoude bedrijf.

Ontsmetten voeten

Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens beet de spits af met een verwelkoming aan alle gegadigden. “Het begint bij ons”, zegt Ceyssens. “Mensen die op onze bedrijven komen kijken, kunnen het met eigen ogen zien. Of het nu gaat om uw vlees, uw fruit, uw groenten, het wordt allemaal verzorgd door onze landbouwsector. Mensen die met veel passie en gedrevenheid 24 op 24 uur bezig zijn zodat onze consument in Vlaanderen kan genieten van al dat goeds.”

Volgens Ceyssens is de landbouw cruciaal voor de Vlaamse welvaart. “Waar we al te gemakkelijk aan voorbij gaan, is dat onze producenten aan de basis staan van een volledige keten, van meer dan 34.000 bedrijven in Vlaanderen. Goed voor een omzet van meer dan 60 miljard euro per jaar, en werkgelegenheid voor meer dan 120.000 mensen. Dat is onze agrovoedingssector, en daar is landbouw mee de motor van.”

Dag van de Landbouw Lode Ceyssens spreekt

En ten slotte, als er iets is waar we van moeten wakker liggen, dan is dat het klimaat. Het begint bij ons en eindigt bij ons. Als er een droge zomer is, zijn land- en tuinbouwers daar als eerste de dupe van. Maar de land- en tuinbouwers zijn ook de eersten om te kijken naar oplossingen voor het klimaat. We kunnen met niet weinig trots zeggen dat we hier in Vlaanderen de duurzaamste melk van de hele wereld produceren. Met het laagste CO2-equivalent per kilogram melk. We zijn daar trots op, en we ontwikkelen tools om het nog beter te doen. Dat geldt niet alleen voor melk, maar voor al onze sectoren.”

Hoewel Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) met zijn autorit van Kinrooi naar Assenede heel wat kilometers op de teller had, maakte hij toch een kleine omweg langs de bakker om de gastheer-boeren te bedanken met een Limburgse vlaai. “Het zou iedere dag Dag van de Landbouw moeten zijn”, zegt de minister. “Om het besef te brengen bij ons allen dat we de landbouw moeten eren.”

“We moeten de landbouw niet enkel koesteren vanuit een status quo-gedachte”, gaat de minister verder. “Alles laten zoals het is, dat zal niet gaan. Maar we moeten wel denken vanuit het besef dat landbouw een strategisch belang heeft voor de toekomst van Vlaanderen. Ik denk dat we allemaal blij waren toen mevrouw von der Leyen in haar State of the Union heel duidelijk heeft benadrukt dat de landbouw in Europa van strategisch belang is. We verwachten vandaag heel veel van de landbouwsector op vlak van landbouw, klimaat, dierenwelzijn en milieu. Dat mag en dat moet. Maar dan moeten we de boeren wel ondersteunen, respect en perspectief geven zodat ze al die verwachtingen kunnen waarmaken."

Jo Brouns Vlaai Dag van de Landbouw

Na een woordje van Managing Director Steven Dierickx van zuivelgroothandel Inex en de Asseneedse landbouwschepen David Vercauteren (Samenplus), was het aan landbouwkoppel en gastheren Ronnie Perneel en Annick Schepens om de geïnteresseerden mee te nemen op een boeiende rondleiding langs hun melkveebedrijf. Van kalveren tot vaarzen, van dracht tot melkrobot.

"De site waar we nu staan, is een site die voor het eerst vermeld wordt in 1365”, zegt Annick. “Dit landbouwbedrijf is hier al eeuwen thuis. We hopen in de toekomst nog lang thuis te mogen blijven. Mijn man en ik, en onze kinderen Jonas, Hanne en Maarten zijn klaar als derde en vierde generatie om het bedrijf draaiende te houden. In de eerste plaats zorgen we als melkveehouder voor lekkere, gezonde en voedselveilige melk."

Rondleiding Schauvliege Brouns Dag van de Landbouw

"Vanaf half mei tot september grazen onze koeien in de omliggende weides, waar ze gezien worden door vele fietsers en wandelaars. Dag van de Landbouw is dus niet enkel vandaag bij ons, maar elke dag."

"Het merendeel van de huidige stallen zijn gebouwd in de periode 1919. Er zijn heel wat verbouwingswerken achter de rug. We staan klaar voor de toekomst, en we hopen dat de toekomst ook klaar staat voor onze kinderen om mee in het bedrijf te stappen."

Naast het bedrijf van Ronnie en Annick, deden nog 49 andere bedrijven mee aan Dag van de Landbouw. Ook verwerkers zoals Inex zwierden de deuren open. Een leerrijke dag voor jong en oud. Want een lekkere maaltijd, die begint niet in de keuken.

Kalf koe rund
Rondleiding Dag van de Landbouw
Melkrobot
Koe weetjes
Ontbijt Dag van de Landbouw

De Vlaamse land- en tuinbouw in enkele cijfers

Melk

  • Zo’n 6500 Belgische melkveehouders produceren elk jaar zo’n 4,7 miljard liter melk. Die is afkomstig van ongeveer 540 000 melkkoeien.

  • We produceren in ons land maar net genoeg melk om in onze eigen vraag te voldoen. Onze zelfvoorzieningsgraad is ongeveer 109%.

  • De melk wordt opgehaald door de zuivelfabriek: zij maken de afgeleide producten als yoghurt, chocomelk, enzovoort. In ons land werken er meer dan 6000 mensen in de zuivelindustrie.

Rundvlees

  • Vlaamse boeren produceren elk jaar zo’n 1 300.000 runderen. Onze zelfvoorzieningsgraad voor rund- en kalfsvlees is 128%, dat betekent dat we iets meer produceren dan wat we zelf opeten.

  • 70% wordt verkocht via supermarkten en 21% via slagers, het overige via markten en thuisverkoop.

Pluimvee & eieren

  • Voor eieren produceren we in ons land maar net genoeg om in onze eigen vraag te voldoen.

  • In ons land wordt er zo’n 450 000 ton gevogeltevlees geproduceerd. Onze zelfvoorzieningsgraad is 220%. Omdat we in ons land liever de kipfilet eten dan de kippenbil, maar deze laatste valt in het buitenland goed in de smaak.

Varkens

  • In ons land zijn er ongeveer 5,8 miljoen varkens. Dat is het laagste peil sinds 1990. In dat jaar waren er nog meer dan 7,3 miljoen varkens in Vlaanderen.

  • De zelfvoorzieningsgraad bedraagt 220%. Het grootste deel van het geproduceerde varkensvlees wordt in eigen land en in de ons omringende buurlanden afgezet. Afzet buiten Europa is vooral nodig voor de deelstukken die we zelf niet graag eten, zoals oren, poten en buiken.

Suiker

  • Vlaamse boeren produceren jaarlijks zo’n 1.500.000 ton suikerbieten.

  • Wist je dat er uit één suikerbiet wel 35 klontjes suiker kunnen gehaald worden?

Akkerbouw

  • Vlaamse boeren produceren jaarlijks zo’n 4.500.000 ton aardappelen.

  • De aardappelverwerkende industrie in ons land zorgt voor bijna 6000 jobs.

Fruit

  • In ons land worden er vorig jaar zo’n 240.000 ton appels en 350.000 ton peren geproduceerd.

Groenten

  • In ons land wordt er zo’n 1.600.000 ton groenten in openlucht geteeld, denk maar aan prei, wortelen, witloof, sla, kolen, … De serreteelten als tomaat en paprika komen neer op 400.000 ton.

Sierteelt

  • Er zijn zo’n 317 siertelers actief in België. Daarnaast zijn er ook nog 719 boomkwekerijen

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek