40ste Dag van de Landbouw afgetrapt in De Haan

Al voor 40ste keer organiseerden Boerenbond en Landelijke Gilden de Dag van de Landbouw. Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens en Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) gaven de aftrap op de Jerseyhoeve in De Haan, het bedrijf van Bruno en Steffie De Grande-Colpaert.

18 september 2022  – Laatst bijgewerkt om 18 september 2022 19:23
Lees meer over:
jersey

Dit jaar zetten alweer 51 verschillende land- en tuinbouwbedrijven hun deuren open voor het brede publiek. “En of ze nu melk, rozen, gamba's, escargots, aardappelen of aardbeien produceren, al deze producten voldoen aan de hoogste standaarden ter wereld”, zei Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens. “Ze produceren met oog voor traditie en innovatie. Onze land- en tuinbouwers staan garant voor onze voedselzekerheid en dat met de laagste ecologische voetafdruk ter wereld. De melk die Bruno en Steffie hier produceren heeft een footprint die de helft lager ligt dan het gemiddelde in de EU en zelfs twee derde lager dan melk in Zuid-Amerika.”

Op alle deelnemende bedrijven van deze Dag van de Landbouw pronken affiches met als boodschap ‘Uw voedsel? Daar zorgt de boer voor!’. “Ceyssens vroeg aandacht voor het belang van onze lokale voedselproductie: “We mogen dat absoluut niet te grabbel gooien”, onderstreepte hij. “Alle discussies die we nu voeren over energie tonen hoe onverstandig het was om ons daar afhankelijk te maken van het buitenland. Wel, onze voedselproductie is ook zo’n strategische asset die we niet mogen verkwanselen.”

Brouns: “Als we het openbaar onderzoek niet ernstig nemen, graven we ons eigen graf”
Uitgelicht
Landbouwminister Jo Brouns (cd&v) wil dat er meer flexibiliteit komt in de uitvoering van het stikstofakkoord. Dat zegt hij in zijn rentrée-interview met VILT. “De doelen...
16 september 2022 Lees meer

Minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) verwees naar zijn interview in VILT. “Mijn collega in Nederland heeft er de brui aan gegeven en men vroeg mij of ik het nog zag zitten. Ik denk dat iedereen aanvoelt dat we aan de vooravond staan van een grote transitie in de landbouw en dat het nu cruciaal is om elkaar niet los te laten. Eigenlijk zou de Dag van de Landbouw moeten zijn zoals moederdag: iets wat je elke dag moet vieren en elke dag moet bij stilstaan.” Over het stikstofakkoord herhaalde Brouns dat de fase van de kritische doorlichting was aangebroken. “De land- en tuinbouw in Vlaanderen is al duurzaam en zal verder moeten verduurzamen. Daar willen we vanuit Vlaanderen alle steun in bieden die nodig is. Vanaf dag één heb ik gezegd dat we de landbouwsector als volwaardige ondernemers alle kansen moeten geven.”

Rijke melk

Het landbouwbedrijf waar het startschot van de 40ste editie werd gegeven, is dat van Bruno De Grande en Steffie Colpaert. Zij kochten hun bedrijf in de polders van De Haan in 2017. De vorige eigenaars namen al deel aan de allereerste Dag van de Landbouw in 1982. Bruno kwam leerde de Jersey-koeien kennen in Australië. Het ras is afkomstig van het gelijknamige Britse kanaaleiland, maar verspreidde zich over heel de wereld. Op de Jerseyhoeve houden ze 110 koeien met bijhorende jongeveestapel. “Jerseys zijn kleiner en geven minder melk dan Holsteins, wij zitten aan een gemiddelde productie van 6.300 liter per koe, maar het is wel letterlijk erg rijke melk met gehaltes die tot 50 procent hoger liggen qua vet en eiwitten.” Anders dan in Nederland is er voor Jersey-koeien geen aparte melkophaling, de rendabiliteit moet dus van de gehaltes komen.

lode ceyssens

Alle discussies over energie tonen hoe onverstandig het was om ons afhankelijk te maken van het buitenland. Wel, onze voedselproductie is ook zo’n strategische asset die we niet mogen verkwanselen

Lode Ceyssens - Voorzitter Boerenbond

Hoge aaibaarheidsfactor

De romigheid van de Jerseymelk is ook ideaal voor eigen verzuiveling. Steffie Colpaert: “Zo’n 4 procent van onze melkplas verwerken we zelf in ijsjes, yoghurt, rijstpap… Voor mij is de verwerking een voltijdse job, maar de verkoop gebeurt via automaten, al hebben we ook een terras waar mensen een ijsje kunnen consumeren. De Jerseys zijn enorm aaibaar en fotogeniek, een magneet voor bezoekers die er graag mee op de foto willen. Mijn passie ligt in het maken van ons product, al kunnen we in de toekomst misschien meer aan andere horecazaken leveren.”

Energie

En net zoals overal, is ook energie een uitdaging. Bruno en Steffie investeerden in een eigen stroomproductie. “Vorig jaar hebben we een windmolen gezet. Dit jaar hebben we nog 50 kilowattpiek zonnepanelen bijgelegd en een batterijsysteem geplaatst. De rendabiliteit van die investering is de laatste twee jaar wel omhoog geschoten”, vertelt Colpaert.

De Dag van de Landbouw vindt jaarlijks plaats op de derde zondag van september. Het evenement telt gemiddeld zo’n 100.000 bezoekers.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek