Premier De Croo bezoekt geitenbedrijf tijdens Dag van de Landbouw

De door Boerenbond georganiseerde Dag van de Landbouw trok afgelopen zondag zo’n 55.000 bezoekers, waaronder eerste minister Alexander de Croo. De premier bracht een bezoek aan geitenbedrijf de Cedronhoeve in Kruibeke en sprak zijn bewondering uit voor de landbouwsector. Meer dan 45 deelnemende land- en tuinbouwbedrijven hadden allen hun eigen reden om mee te doen aan het evenement.

20 september 2021  – Laatst bijgewerkt om 21 september 2021 9:08
Lees meer over:
De Croo Geiten (1)

“Door onze deelname willen we wat naamsbekendheid opbouwen voor onze hoeveverkoop en daarnaast positieve aandacht genereren voor de landbouwsector.” Dat vertelde Sven Van Wauwe (32) van geitenbedrijf Cedronhoeve in Kruibeke voorafgaand aan het bezoek van eerste minister Alexander De Croo. Van Wauwe runt de geitenhouderij samen met zijn vrouw Melissa Steur.

Dat De Croo juist dit bedrijf met een bezoekje vereerde, is geen toeval, aldus Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker. “De geitenhouderij is een relatief nieuwe sector en toont de differentiatie binnen de landbouwsector aan. Bovendien zijn het jonge ondernemers die zonder achtergrond in de geitenhouderij een bedrijf uit de grond hebben gestampt.”

Het bedrijf van Van Wauwe-Stuer dateert van 2016 en telt inmiddels 700 melkgeiten. De melk – 1.100 liter per geit per jaar – wordt geleverd aan melkerij Amalthea in de buurt van Breda. “Daar wordt de melk verwerkt, onder andere tot geitenkaas en deze kaas verkopen wij in onze automaat”, vertelt de 32-jarige geitenhouder, die wel het ijs en yoghurt zelf bereidt.

SIMG_6480

Investeren in kaasmakerij

Aan de premier vertelt de jonge landbouwer dat een volgende investering gericht is op kaasmakerij. De ondernemers willen zelf kaas gaan verwerken en hebben inmiddels een opleiding tot kaasmeester gevolgd. De Croo, die ruim een uur uittrok voor het bezoek, was zichtbaar onder de indruk van het geitenbedrijf. “De landbouw is een belangrijke en ondernemende sector en daar zijn deze ondernemers het levende voorbeeld van”, klinkt het.

“De landbouw vergt veel investeringen en op de prijsvorming hebben de boeren vaak geen invloed. Daarnaast hebben ze ook te maken met de dramafactor, met ziektes of misoogsten”, vervolgt De Croo het belang van de landbouw voor de voedselvoorziening. “Daarnaast spelen de boeren ook een belangrijke rol bij instandhouding van het landschap.”

De Croo Geiten (2)

Tijdens het bezoek bleek dat geiten geen onbekende dieren zijn voor de Open Vld-politicus. “Wij hebben thuis 50 schapen om het gras kort te houden. Daarbij hebben we 2 geiten die alles opeten wat de schapen niet lusten”, vertelt hij.  

Van geitenmelken bleek de premier minder kaas gegeten te hebben. Als afsluiter van het bedrijfsbezoek vond er een wedstrijdje geitenmelken plaats waarbij De Croo het opnam tegen Radio 2-presentator Siska Schoeters. Radio 2 is partner bij de Dag van de Landbouw. Schoeters won de wedstrijd met gemak, alhoewel het melkbakje van de premier op het einde door de geit werd omgestoten. “Maar anders zou Siska alsnog gewonnen hebben. Zij heeft duidelijk meer gevoel voor geiten melken”, erkende De Croo zijn verlies met een knipoog.

Brug vormen naar het publiek

Na het vertrek van de premier, bezocht VILT 2 andere landbouwbedrijven die deelnamen namen aan de Dag van de Landbouw. Voor het melkveebedrijf Koeboshoeve en de familie Van Hoorde uit Dendermonde was het de eerste deelname. “Wij waren al eerder gevraagd, maar hadden het de laatste jaren erg druk”, vertelt Christoph  Van Hoorde (37), zevende generatie melkveehouder. Hij nam het bedrijf, dat 170 melkkoeien telt, vorig jaar over van zijn ouders.

S_IMG_6766

Na het opstarten van een winkelhoeve in 2019 en de uitbouw van een trouw cliënteel, achtte de boer samen met zijn vrouw Tineke Cerpentier (34) de tijd rijp om het bedrijf aan het publiek te tonen. “Wij willen een brug vormen naar de maatschappij. De landbouwsector staat regelmatig in een kwaad daglicht en met deze opendeurdag willen wij graag de andere kant laten zien.”

S_IMG_6833

Dat sommige delen van het publiek de landbouwsector toch een warm hart toedraagt, blijkt uit de bezoekersaantallen. Maar liefst 1.822 mensen wisten op de nazomerse dag de weg naar het melkveebedrijf te vinden. Ook de hoevewinkel, waar yoghurts, dessert en ijsjes van eigen melk verkocht wordt, doet het goed bij het lokale publiek.

In 2 jaar tijd is deze activiteit enorm toegenomen en is iemand voltijds in dienst is genomen die het werk samen met Tineke uitvoert. “Er is veel vraag naar lokale producten en wij besteden veel aandacht aan het artisanale en gebruiken bijvoorbeeld alleen natuurlijk kleurstoffen in het ijs”, verklaart de onderneemster.

‘Kennismaking met omwonenden’

Ook Erik en Edwin De Pauw van het sierteeltbedrijf Veetplant uit Willebroek deden voor de eerste keer mee aan de Dag van de Landbouw. De siertelers wilden vooral kennismaken met de buurt. “Omwonenden zien altijd vrachtwagens aan- en afrijden, maar weten eigenlijk niet wat er op het bedrijf gebeurt. Hier willen wij op deze dag verandering in aanbrengen. Maar uiteraard zijn mensen van verder ook welkom”, vertelt Erik na afloop van een rondleiding.

S_IMG_6899

De bedrijfsleiders voeren bezoekers in groepjes rond over het bedrijf en vertellen over de sierteelt en de ontwikkeling van het bedrijf dat in 1956 is opgestart door Hubert De Pauw. In 1992 namen de broers de zaak van hun vader over en richtten zij zich volledig op de teelt
van perkplanten en bloeiende planten. Het hele jaar rond wordt hier een breed gamma planten geteeld. In het voorjaar starten ze met ranonkel, viooltjes en primula. Daarna is het tijd voor het perkgoed, het ruime assortiment pelargonium en diverse hangpotten. 

S_IMG_6933

In het najaar is het de beurt aan de potchrysant en de calluna (struikheide). De calluna is een jonge teelt op het bedrijf. Omdat de prijs van chrysanten al jaren in een dalende lijn zit en er weinig marge is, heeft het tweetal de productie teruggeschroefd van 40.000 planten naar 20.000 planten. “In de plaats daarvan zijn we begonnen met heideplanten”, vertelt Erik terwijl hij buiten tussen de nieuwkomers doorloopt.

Een andere teelt die het duo recent is gestart, is die van eetbare planten. “Er is steeds meer vraag naar eetbare planten, ook om op het terras te zetten. Wat is er nou leuker dan een tomaatje te zien groeien? In navolging van deze trend zijn we twee jaar geleden met de teelt begonnen”, vertelt Edwin die zich op het bedrijf met de teelttechnisch zaken bezighoudt.

Beter live

In totaal trok het landbouwevenement ruim 55.000 (fysieke) bezoekers. Het Facebookkanaal trok de aandacht van meer dan een miljoen mensen. “Het is een groot succes geweest. Vorig jaar vond het evenement door de coronamaatregelen uitsluitend online plaats, maar dat is natuurlijk geen echt alternatief voor fysieke bezoeken”, aldus Boerenbond-woordvoerder Vanessa Saenen, die aangeeft dat de bezoeken door het registratiesysteem goed over de dag verspreid waren en het nooit te druk was op bedrijven.

Dag van de Landbouw in teken van ondernemerschap
Uitgelicht
De 39ste editie van Dag van de Landbouw zit erop. Onder het thema “sterk ondernemerschap” gaven Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker, Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevit...
19 september 2021 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek