Dag van de Landbouw in teken van ondernemerschap

De 39ste editie van Dag van de Landbouw zit erop. Onder het thema “sterk ondernemerschap” gaven Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker, Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) en Radio 2-presentatrice Siska Schoeters zondagochtend officieel de aftrap bij tafeldruivenbedrijf Dewit in Overijse. Over heel Vlaanderen gunden 45 land- en tuinbouwbedrijven het brede publiek een unieke blik achter de schermen.

19 september 2021  – Laatst bijgewerkt om 20 september 2021 7:59
dagvandelandbouw-2021-1250

Diversiteit troef

De deelnemers van de Dag van de Landbouw 2021 zijn zeer diverse bedrijven. Zij weerspiegelen de grote rijkdom aan sectoren, ondernemingsvormen en functies van onze Vlaamse land- en tuinbouw. “Want landbouw is veel meer dan voedsel- of sierteelt- en groenproductie alleen”, zegt Sonja De Becker die hiermee verwijst naar de zes taken, de zogenaamde zes F’en: Food, Feed, Fuel, Flower, Fibre en Fun. “De vraag naar biobrandstoffen en groene chemie vanuit de sector neemt toe. Ook de maatschappelijke en recreatieve functies van de land- en tuinbouwsector zijn belangrijk, denk maar aan natuurbeheer, het bewaren van biodiversiteit en het beschikbaar stellen van open ruimte voor recreatie.”

Al dat hebben we volgens De Becker te danken aan het sterk ondernemerschap van onze bedrijfsleiders en -leidsters. “Van gangbare landbouwbedrijven tot CSA, zorgboerderijen, imkers, wijnbouwers, boomkwekers, de teelt van kruiden en reuzenpompoenen en zoveel meer. Net als ondernemers uit andere sectoren spelen land- en tuinbouwers van oudsher in op veranderende trends en verwachtingen vanuit de markt en vanuit de samenleving. Het is een verhaal van uitdagingen én kansen.”

Land- en tuinbouwers gaan zich steeds meer specialiseren en diversifiëren om in te spelen op deze veranderende trends. “Dat lijken twee tegengestelden, maar ze sluiten elkaar niet uit. Integendeel, ze versterken elkaar juist”, aldus De Becker.

Tafeldruiven, lekker van bij ons

De Becker gaf samen met Landbouwminister Crevits en presentatrice Siska Schoeters de aftrap van Dag van de Landbouw op het familiebedrijf van Druiven Dewit. Op het bedrijf van Philip, Rita en Koen Dewit worden al vijf generaties lang tafeldruiven geteeld. Zij zijn één van de tien nog resterende  professionele telers in Vlaanderen. Ter vergelijking: in de jaren 1960 telde de Vlaams-Brabantse druivenstreek nog 3.000 telers.

Belgische tafeldruiven zijn een heerlijk streekproduct dat sinds 2008 het Europese keurmerk van beschermde oorsprongsbenaming (BOB) mag dragen. Bovendien draagt de druiventeelt ook bij aan het aantrekkelijke karakter van de druivenstreek, van waaruit tal van fiets- en wandeltochten en andere recreatieve activiteiten vertrekken.

Combi fysiek en digitaal

Het jaarlijkse landbouwevent vindt traditioneel plaats op de derde zondag van september en lokt telkens zo’n 100.000 bezoekers. De vorige editie moest noodgedwongen digitaal georganiseerd worden door de coronacrisis. Maar zelfs dan was het bereik groot, via digitale weg kwamen maar liefst 814.000 bezoekers een virtueel kijkje nemen op één van de deelnemende bedrijven.

Dit jaar kozen de organisatoren ervoor om de Dag opnieuw fysiek te laten plaatsvinden. Verspreid over heel Vlaanderen zetten 45 land- en tuinbouwbedrijven hun deuren open voor het grote publiek (eentje minder dan voorzien door een coronabesmetting van de landbouwer). Daarnaast was er ook een digitaal alternatief voorzien via sociale media en Radio 2. Uit de eerste schatting van Boerenbond blijkt dat het event tussen de 45.000 en 50.000 bezoekers gelokt heeft. Iets lager dan andere jaren, en dat is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat het publiek op voorhand moest registreren om de opkomst te spreiden.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek