Politievakbond acht grenstoezicht onhoudbaar
nieuws"Toen minister van Landbouw Jaak Gabriëls (op 4 april) het transport versoepelde, besliste hij ook sommige grensovergangen af te sluiten en het toezicht op andere overgangen te versoepelen. Dergelijke maatregel had misschien kunnen worden uitgevoerd, indien een nationale politiedienst op volle sterkte werkte.
Niets is echter minder waar vandaag. Door de versnippering van ongeveer 7.500 federale politiemensen over 196 politiezones is iedere zone op zichzelf aangewezen. Doordat sommige zones nog niet gevormd zijn en andere zones weigeren politiepersoneel aan buurzones te leveren, komen de politiezones aan de grens in moeilijkheden. Om de grensovergangen die open gebleven zijn, permanent te bewaken, moeten alle zones al hun personeel inzetten. Dit is onhoudbaar. De andere politetaken moeten immers ook uitgevoerd worden", aldus de NSPV-voorzitter in een mededeling.
"Bepaalde zonechefs hebben er niet beter op gevonden dan éénmansdiensten aan de grens te plaatsen", vervolgt Van Keer. "Deze manschappen staan acht uur onafgebroken aan de grens, zonder enige sanitaire of andere voorziening. Andere chefs hebben de hulp ingeroepen van leden van de brandweer. Nog andere chefs laten de grensovergang gewoon onbewaakt. Dit heeft als absurd gevolg dat aan de ene grensovergang het vlees letterlijk van tussen de boterhammen wordt gehaald, terwijl er aan grensovergangen op autowegen helemaal geen toezicht is."
"Dergelijke handelswijze breng de veiligheid van het personeel en de burger in gevaar", aldus Van Keer, die eraan toevoegt dat "ook echte criminelen de grenzen oversteken."
"De eerste test na de politiehervorming bewijst dat een nieuw politiebestel gestructureerd op twee niveaus en met meer dan 196 verschillende bazen geen oplossing is voor de problemen waarvoor de commissie-Verwilghen een antwoord zocht."
"Zolang politiediensten afhankelijk blijven van plaatselijke politici die onafhankelijk kunnen optreden, zal deze hervorming niet beantwoorden aan de operationele vereisten."
Het NSPV "doet dan ook een oproep tot de bevoegde ministers maatregelen te nemen die realiseerbaar zijn en die rekening houden met het beschikbare personeel".
Het Nationaal Syndicaat van het Politie- en Veiligheidspersoneel (NSPV) krijgt steeds meer klachten van de diensten die de grenzen moeten bewaken in verband met de mond- en klauwzeerepidemie, zo heeft nationaal voorzitter Paul van Keer van de politievakbond woensdag gezegd. Volgens Van Keer wordt de grensbewaking onhoudbaar.
Bron: Belga