Polderboer veroordeeld voor bouwovertredingen aan hoeve die hij van sloop redde

Ben Simons en zijn zoon, uitbaters van de oudste boerderij in de Antwerpse polder, halen bakzeil tegen de Vlaamse overheid. De rechter verplicht Simons om enkele onregelmatige verbouwingen weer af te breken. In 2014 wou de overheid de boerderij nog onteigenen en afbreken.

22 november 2022  – Laatst bijgewerkt om 22 november 2022 22:57
Lees meer over:
havenantwerpen-industrie-1280

De boerderij van ondernemer Benjamin Simons in Zandvliet-Berendrecht, vlakbij de Antwerpse haven, is al te zien op de Ferraris-landkaarten van zo’n 200 jaar geleden. Vader Simons kocht de boerderij in 2013. Zijn zoon baat er een bioboerderij uit.

De Vlaamse overheid zag de boerderij in 2014 liever verdwijnen en startte een onteigeningsprocedure. Bedoeling was om de boerderij af te breken en het “ruimtelijk kwetsbaar gebied” in beheer te geven van Natuurpunt. De vrederechter gaf Simons gelijk en de onteigening ging niet door. Als alternatief sloot de Vlaamse overheid een dading af met Simons. Als hij beloofde de natuur in stand te houden met een bioboerderij, mocht hij blijven. Die afspraken zijn afgelopen jaren volgens de Vlaamse overheid en de stad Antwerpen niet nageleefd waarna ze klacht indienden bij het Antwerpse parket.

Op het proces lijstte de openbare aanklager de verschillende bouwovertredingen van Simons en zijn bioboerderij op. Het gaat van het steken van dakvensters in een hooizolder tot het bouwen van extra loods, een schaapskooi en het verharden van gronden voor de opslag van voertuigen en materiaal. Verder werd Simons ook vervolgd voor het kappen van een servitudeweg door een bos op de grens met Kapellen en de aanleg en uitdiepen van enkele grachten in Stabroek.

De advocaten van Simons voerden aan dat er momenteel een regularisatie-aanvraag loopt. Zij vroegen de rechtbank te wachten tot de uitslag van die procedure bekend was. De rechtbank besliste dat de boerderij in zijn oorspronkelijke staat moet worden hersteld. Alle aangebouwde structuren moeten worden afgebroken, zowel de muren, de dakvensters als luifels en schaapskooi.

Zowel Simons persoonlijk als zijn bedrijf kregen een boete van 32.000 euro opgelegd.

Bron: PZC

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek