Pokkenvirus rukt op bij particuliere kippenhouders
nieuwsDe pokken maken dit jaar veel slachtoffers bij kippen van hobbykwekers. Dierenartsen spreken van extreem veel besmettingen. Volgens Boerenbond is het natte voorjaar en warme najaar wellicht de oorzaak van het feit dat de pokkenziekte heviger woedt dan vorige jaren. “Wij raden aan om contacten tussen kippen van particulieren of van hobbykwekers enerzijds en kippen van professionele pluimveebedrijven anderzijds de eerstkomende tijd zoveel mogelijk te vermijden, zeker tot de vriestijd aanbreekt”, zegt Wouter Wytynck, pluimveespecialist van Boerenbond.
Geen eetlust, minder beweging en minder eieren zijn de eerste symptomen die opduiken bij een kip die het pokkenvirus heeft. In een later stadium verschijnen er ook pokken op de kam, lellen en oogleden of in de mondholte en slokdarm. Voor mensen is het virus onschadelijk, maar een kwart van de besmette dieren overleeft de ziekte niet. Boosdoeners zijn alle kleine bijtinsecten: vliegen, rode vogelmijten en vooral muggen. “In een kippenren kan de besmetting ook via de uitwendige wondjes en besmet drinkwater of voeder worden doorgegeven”, legt dierenarts Pieter Colla in Het Belang van Limburg uit.
Volgens Wytynck ligt het epicentrum van de besmettingshaard in het gebied tussen Leuven en Sint-Truiden. Kippen van professionele pluimveebedrijven worden in de opfokfase tegen het virus gevaccineerd. “Bij particulieren of hobbykwekers is dat niet het geval”, zegt Wytynck. Hij raadt daarom aan om contacten tussen dieren uit hobbykwekerijen en dieren uit professionele bedrijven zoveel mogelijk te vermijden. “Wanneer particulieren bovendien symptomen bij hun dieren vaststellen, kunnen zij best zo snel mogelijk een dierenarts erbij halen om hun kippen te laten behandelen.”
Bron: Het Belang van Limburg/Belga
Beeld: Kippenforum.nl