Pluimveesector alert voor Nederlandse salmonellakippen

Het Voedselagentschap waarschuwt pluimveehouders en slachterijen via een omzendbrief voor Nederlands pluimvee dat mogelijk besmet is met Salmonella Java. Dat type veroorzaakt weinig problemen bij de mens, maar is door een grote resistentie zeer moeilijk weg te krijgen uit een besmette pluimveestal of slachthuis.
22 juli 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

Het Voedselagentschap waarschuwt pluimveehouders en slachterijen via een omzendbrief voor Nederlands pluimvee dat mogelijk besmet is met Salmonella Java. Ook al veroorzaakt Salmonella Java weinig problemen bij de mens, toch zorgt het voor flinke problemen in de pluimveesector. Door zijn resistentie is het zeer moeilijk om een besmette stal of slachthuis weer vrij van de bacterie te krijgen.

In de volksmond worden salmonella-bacteriën vaak over één kam geschoren, terwijl het in werkelijkheid gaat om een enorme diversiteit aan typen en variëteiten. Een besmetting met Salmonella Java geeft in regel weinig problemen voor de gezondheid van pluimvee en werd ook bij mensen de afgelopen jaren slechts in enkele gevallen vastgesteld.

Dat er toch aandacht gaat naar de bestrijding van Salmonella Java, komt omdat de bacterie nogal wat resistenties tegen antibiotica bevat. Hierdoor kan zich mogelijk resistentievorming tegen antibiotica uit de humane geneeskunde ontwikkelen.

"Het Nederlandse bestrijdingsprogramma voor S. Java is veranderd. Om maatregelen te ontlopen laat een deel van de pluimveehouders hun kippen die verdacht zijn van Salmonella Java buiten Nederland slachten. Dit is aangekaart bij de Nederlandse autoriteiten, maar het is wettelijk niet verboden", zegt het Voedselagentschap in haar omzendbrief.

Het Voedselagentschap vraagt daarom een verhoogde waakzaamheid binnen de keten voor de aanvoer van eendagskuikens uit Nederland, de verhoogde aanvoer in slachthuizen en het gebruik van transportmiddelen. Een grondige reiniging en ontsmetting van kratten waar besmette dieren in vervoerd werden, is veelal onvoldoende, stelt het Voedselagentschap.

Pluimvee Actueel, de nieuwsbrief van de Landsbond voor Vlaamse bedrijfspluimveehouders, bericht dat de pluimveeorganisaties tevreden zijn met deze eerste stap. Zij hebben de problematiek van Salmonella Java meermaals op de agenda geplaatst tijdens overlegmomenten met het Voedselagentschap. De vrees bestaat immers dat dit type Salmonella zich als een olievlek verspreid over onze Belgische pluimveesector.

Onderschatting van de problematiek kan de sector zware schade berokkenen, aldus de pluimveeorganisaties. Het bewust maken van de sector zien de pluimveeorganisaties als een eerste stap in de bestrijding van Salmonella Java.

Met het oog op de Europese wetgeving, die zegt dat per 1 januari 2011 vers pluimveevlees in de winkel vrij moet zijn van alle types Salmonella, is het belangrijk om Salmonella Java aan te pakken.

Bron: Pluimvee Actueel/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek