Pleister tegen vogelgriep in de maak

Onderzoekers van de universiteiten van Antwerpen en Gent bestuderen een vogelgriepvaccin dat zowel via een prikje als een pleister wordt toegediend.
11 mei 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:15
Lees meer over:

H5N1 is een variant van het vogelpestvirus die gevaarlijk is voor mensen. Onderzoekers van de universiteiten van Antwerpen en Gent bestuderen een vogelgriepvaccin dat zowel via een prikje als een vaccinstimulerende pleister wordt toegediend.  "De pleistermethode is een primeur", zegt een onderzoeker in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

H5N1 veroorzaakt voornamelijk bij vogels en pluimvee een virale infectie. Mensen bij wie het virus wordt aangetroffen, zijn veelal besmet door intensief contact met het besmet virus. Zowat honderd vrijwilligers zullen de komende weken een of meerdere doses van het vaccin tegen vogelgriep (H5N1) toegediend krijgen, al dan niet in combinatie met een vaccinpleister.

De pleister wordt op de plaats van de injectie geplaatst en bevat een hulpstof om de immuuncellen in de huid te activeren. "Dat moet ervoor zorgen dat het antigen efficiënter en effectiever wordt opgenomen door het immuunsysteem, zodat een lagere dosis of maar één vaccinatie volstaat om beschermd te zijn", aldus professor Pierre Van Damme van het Vaccin-en Infectieziekteninstituut van de Universiteit Antwerpen. Over drie à vier maanden verwachten de onderzoekers de eerste testresultaten.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek