Plattelandstoerisme ondervindt geen hinder van crisis

Het plattelandstoerisme in Vlaanderen heeft ook in 2008 goed gescoord, ondanks de economische crisis in het najaar. Zelfs met een sterk stijgend aanbod van logies blijft de bezettingsgraad status-quo of zelfs groeien, zo heeft de vzw Plattelandstoerisme in Vlaanderen meegedeeld.
9 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Het plattelandstoerisme in Vlaanderen heeft ook in 2008 goed gescoord, ondanks de economische crisis in het najaar. Zelfs met een sterk stijgend aanbod van logies blijft de bezettingsgraad status-quo of zelfs groeien, zo heeft de vzw Plattelandstoerisme in Vlaanderen meegedeeld. Meer en meer gasten vinden volgens de vzw een "tweede thuis" op het platteland.

Net als de vorige jaren vroeg de vereniging de bezettingscijfers op bij de uitbaters van logies die lid zijn van de vzw. Honderdzestien logiesuitbaters namen deel aan het onderzoek. Uit de cijfers blijkt dat de jaarbezetting in 2008 op 38 procent bleef. De gasten- en hotelkamers waren voor 39 procent bezet, de vakantiewoningen voor 36 procent. Het aanbod groeide echter. De vzw Plattelandstoerisme alleen al kreeg er vorige jaar 52 nieuwe leden bij. "Momenteel start er wel elke week in Vlaanderen een nieuw kleinschalig toeristisch verblijf", zegt directeur Marleen Vandenplas.

Deze nieuwe verblijven kiezen resoluut voor kwaliteit. En dat loont. De kwaliteit wordt met een klaveraanduiding gegarandeerd. Uitbatingen met minder dan drie klavers halen gemiddeld 20 procent bezetting, uitbatingen met drie en vier klavers respectievelijk 43 procent en 35 procent. “We merken ook dat het persoonlijk gastheerschap, of we spreken beter van ‘gastvrouwschap’, een belangrijke troef is. Authenticiteit en genieten staan meestal centraal voor de gasten van hoeve- en plattelandslogies”, weet Vandenplas. "En wie eens het platteland ontdekt heeft, komt vaak terug".

De grootste groep gasten (77%) komt uit België, voornamelijk uit Vlaanderen. Deze zorgen voor 71 procent van de overnachtingen. Nederlanders (9%) blijven de grootste groep buitenlanders. Een kort verblijf voor twee nachten scoort duidelijk het best (42% bij gastenkamers tot 44% voor de vakantiewoningen). Een verblijf voor een week wordt vooral geboekt in vakantiewoningen (11% tegen 1% bij de gastenkamers).

De verlengde weekends in mei en de weekends in de paasvakantie waren in 2008 topweekends, met pieken van 65 tot 78 procent bezetting. Andere sterk scorende periodes zijn de korte schoolvakanties en het hoogseizoen (juli-augustus). Volgens de cijfers zijn er geen duidelijke verschillen tussen de verblijven op actieve boerderijen en de andere logies. “We hebben wel gemerkt dat er een sterkere toename is van landelijke gastenverblijven tegenover hoevetoerisme. Een aantal jaren geleden was dat nog omgekeerd”, vertelt de directeur van de vzw Plattelandstoerisme.

Niet enkel de klassieke toeristen vinden de weg naar de plattelandslogies, zo’n 13 procent van de gasten komt om zakelijke redenen, 7 procent voor een seminarie. "Stel u hierbij niet alleen de heren in maatpak voor, maar ook werklui die kiezen voor een plattelandsverblijf als uitvalsbasis voor hun werkopdracht", besluit Vandenplas. “Dit segment stijgt merkbaar en betekent vaak een goede opvulling van midweken in de minder toeristische maanden”.

Bron: Belg/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek