Platform Buitengebied bevreesd voor Schelde-plannen
nieuwsVolgens het Platform Buitengebied is de Ontwikkelingsschets, die op 17 december door de Vlaamse regering zal worden goedgekeurd, te eenzijdig gericht op het realiseren van gecontroleerde overstromings- en getijdewerkingsgebieden. "In het Sigmaplan dat na de overstroming van 1976 in Ruisbroek werd ontwikkeld, stond veiligheid centraal", weet Marc Coussement, voorzitter van het Platform Buitengebied.
In de nieuwe plannen worden plots de toegankelijkheid van de haven en natuurontwikkeling naar voor geschoven. Er wordt resoluut gekozen voor veel overstromingsgebieden en niet - zoals nochtans oorspronkelijk voorzien - voor de verhoging van dijken en de bouw van een stormstuw. Voor de hengelsport, jacht, landbouw en bosbouw zijn de plannen dramatisch, zo luidt het.
Volgens Eduard Muysoms, dijkgraaf van Willebroek, zijn de Vlaamse polderbesturen bang dat de regering het lage Vlaanderen zal blijven belasten met de opvang van het zeewater. "Wij opteren ervoor om het te hoge hoogtij zeewater in de Westerschelde te behouden en het voor de komende eeuw niet verder het lage Vlaamse binnenland in te sturen".
Volgens de dijkgraaf worden 3.250 hectaren gecontroleerde getijde- en overstromingsgebieden voorzien om de Schelde in bedwang te houden in de Ontwikkelingsschets 2010 Schelde-estuarium. "De kostprijs voor de aanleg hiervan bedraagt 975 miljoen euro. De bouw van een stormvloedkering kost maximaal 600 miljoen euro en een stormvloedkering in Oosterweel geeft een veiligheidsnorm van 1 op 10.000 voor één eeuw voor volledig binnen-Vlaanderen. Daarmee zou de ambitie van het Sigmaplan van 25 jaar geleden terug worden bereikt".
Bron: Het Nieuwsblad