Plastic kerstboom pas na 17 jaar groener dan echte

Een echte kerstboom veroorzaakt bij de kweek, het transport en de finale verbranding ongeveer 3 kilogram CO2-uitstoot, zo blijkt uit Australisch onderzoek.
30 december 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:10
Lees meer over:

Een echte kerstboom veroorzaakt bij de kweek, het transport en de finale verbranding ongeveer drie kilogram CO2-uitstoot. Bij de productie van een plastic boom is dat 48 kilo. Dat heeft de milieuminister van de Australische deelstaat Victoria laten becijferen. De conclusie van de studie is dat een plastic kerstboom pas na 17 jaar groener is dan een echte spar.

Om écht groen te zijn, raden de onderzoekers aan om een kerstboom met kluit te kopen, die na de feestdagen kan geplant worden in de tuin. Tuincentra zouden op de toenemende klimaatgevoeligheid van de consument kunnen inspelen door voortaan kerstbomen te verhuren. "Flauwekul", reageert Jos Vandervelpen, die al 25 jaar zaakvoerder is van het tuincentrum De Hollander in Sint-Truiden.

"Je weet immers nooit in welke staat de bomen teruggebracht worden", zegt Vandervelpen in Het Nieuwsblad. "Voor een kerstmarkt in een verwarmde tent stelde ik ooit palmen en coniferen ter beschikking. In het voorjaar heb ik ze allemaal mogen liquideren".

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek