Planters bespreken teeltkeuze op wintervergadering
nieuwsHet lijkt een eenvoudige vraag: wat moet er in de plaats van de bieten komen? Uien? Groenten? Bloemen? Graan? Het groeit en bloeit allemaal in Moerbeke, maar wat is echt interessant voor de landbouwers? "Het is allemaal niet zo eenvoudig", zegt Alain Van Dorpe, secretaris van het coördinatiecomité van de Vlaamse bietentelers.
"Om te beginnen was suiker een beetje een heilige koe geworden, de voorbije veertig jaar. Het was zo'n bloeiende sector dat het onmogelijk leek dat er ooit aan geraakt zou worden. De Europese regelgeving bepaalt nu dat het anders moet. Maar wat de alternatieven zijn voor die gouden suikerplant, dat is nog maar de vraag. Kijk maar naar de graanprijs: geen enkele economist had verwacht dat die zou verdubbelen, vorig jaar. Graan is altijd een basisproduct geweest, en was verantwoordelijk voor de prijssturing van heel wat andere producten. Wordt het graan duurder, dan volgt de rest automatisch", luidt het.
Deze prijsevolutie is verantwoordelijk voor een wereldwijde kettingreactie. "De prijs van maïs is al gestegen, die van het ruwvoeder voor vee volgt. In deze regio valt 35 procent van de bietenpulp weg, daar moet iets anders voor in de plaats komen. Voor dit jaar liggen de keuzes al vast: maïs en graan. Maar voor de volgende jaren is het koffiedik kijken", zegt Van Dorpe.
"De groei van de Chinese economie voelen we overal. De stijgende metaalprijzen kenden we al, maar ook het voedingspatroon van de Chinezen is aan het wijzigen. Nu al voorspellen experts tekorten, en die zullen door de landbouw moeten worden ingevuld. Neem nu het suikerverbruik ginds: een paar jaar geleden lag dat nog op zes kilo per persoon per jaar. Nu is dat al negen tot tien kilo. Europa wil in de toekomst een kwart van de suiker invoeren. Wat als er straks een tekort aan suiker komt? Ik heb nog vijf jaar te gaan als secretaris van de bietentelers, het zou me niet verbazen als er tegen dan wordt gevraagd weer suikerbieten te telen om aan de eigen vraag te kunnen voldoen".
De ontwikkeling van de biobrandstoffen biedt ook mogelijkheden. "Als de bio-ethanolinstallatie in Gent helemaal operationeel is, kunnen er mogelijk weer bieten op de akkers worden gezet. Het gaat allemaal zo snel, dat het onmogelijk is om een paar jaar vooruit te blikken. Feit is dat de wijzigingen in de wereld tekorten zullen creëren. De landbouw zal er wel bij varen, maar voor de maatschappij is dat slecht nieuws. Want dat alle prijzen zullen stijgen, staat wel vast", voorspelt Van Dorpe.
"De vakbonden hadden woensdagochtend overleg met Olivier Lippens, gedelegeerd bestuurder van Iscal Sugar, maar veel wijzer zijn we niet geworden", zegt Björn Desmet van het ABVV. "Blijkbaar moet de beslissing over het voortbestaan van de afdeling 'specialty sugars' nog heel wat echelons passeren, uiterlijk op 1 februari hopen we meer te weten. Op 5 februari is er een nieuwe personeelsvergadering gepland, tegen dan moet er echt duidelijkheid zijn. Het heeft ondertussen lang genoeg geduurd".
Mensen van de VDAB trokken woensdag naar de suikerfabriek om het personeel wat meer uitleg te geven over de begeleidingscel die zal worden opgericht. "Begeleiding naar een nieuwe baan, de mogelijkheden die er zijn voor brugpensioen, wat er zal gebeuren voor de 45-plussers, dat werd allemaal toegelicht. Die begeleidingscel moet er komen, dat is een onderdeel van het sociale luik. Of die werkgroep 90 mensen moet begeleiden, dan wel 95, dat doet er op zich niet zoveel toe. Maar het is toch belangrijk dat er heel snel klare wijn wordt geschonken".(KS)
Bron: Gazet van Antwerpen