header.home link

Plantentuin van Meise sluit zich aan bij Wereldwijde Coalitie voor Biodiversiteit

18 maart 2021

De Coalitie voor Biodiversiteit werd in het leven geroepen door de Europese commissaris voor Milieu, de Litouwer Virginijus Sinkevicius. Doel is het publiek meer bewust te maken van de noodzaak om de biodiversiteit te beschermen.

Lees meer over:
plantentuin-meise-900

De Wereldwijde Coalitie voor Biodiversiteit werd een jaar geleden gelanceerd op World Wildlife Day. De Coalitie roept alle botanische tuinen, wetenschaps- en natuurhistorische musea, dierentuinen, universiteiten en onderzoeksinstellingen op om het bewustzijn rond de biodiversiteitscrisis te vergroten. Ondertussen zijn meer dan 100 Europese instellingen lid van de Coalitie.

"De biodiversiteitscrisis is een belangrijk onderdeel van de klimaatverandering”, zegt Virginijus Sinkevičius, Europees commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij. “Bescherming en herstel van de biodiversiteit zal niet alleen het natuurbehoud ten goede komen, maar ook de strijd tegen de klimaatverandering, de voedselzekerheid, de gezondheid en de economie. Wereldwijde acties zijn dringend nodig, anders zal onze enige resterende mogelijkheid om de natuur te observeren bestaan uit het bezoeken van dierentuinen en botanische tuinen, wat een mislukking voor de mensheid zou zijn".

Met het oog op de volgende COP, Conference of the Parties inzake Biodiversiteit, is dat bewustzijn erg belangrijk. De COP vindt in de loop van 2021 plaats in China en zal een nieuw mondiaal kader vastleggen om de natuur te beschermen en te herstellen. Door zich aan te sluiten bij de Wereldwijde Coalitie, roept de Plantentuin de COP op ambitieuze doelstellingen op papier te zetten.

Het uitsterven van soorten voltrekt zich in een ongekend tempo. We zetten ons daarom volledig in voor het bestuderen van klimaat- en biodiversiteitsvraagstukken

Steven Dessein - Administrateur-generaal Plantentuin Meise

"Uit ons onderzoek en dat van onze partners blijkt dat de biodiversiteit afneemt", zegt Steven Dessein, administrateur-generaal van Plantentuin Meise. "Het uitsterven van soorten voltrekt zich in een ongekend tempo en wordt versneld door dezelfde processen die klimaatverandering veroorzaken. We zetten ons daarom volledig in voor het bestuderen van vraagstukken zoals klimaatverandering en het behoud van bedreigde planten- en schimmelsoorten."

De Plantentuin bestudeert en conserveert de biodiversiteit van planten voor toekomstige generaties. De onderzoekers zijn gespecialiseerd in de studie van planten in Europa en Centraal-Afrika, waaronder de koffiefamilie, maar ook van invasieve soorten die ecosystemen aantasten, schimmels die de diversiteit van bossen weerspiegelen en diatomeeën die waardevolle milieu-indicatoren zijn.

De Plantentuin is ook partner van de campagne 'Samen voor Biodiversiteit', waarvan de doelstellingen op Belgisch niveau overeenstemmen met die van de Wereldwijde Coalitie.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Beeld: Plantentuin Meise

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek