Plantageholding Sipef ziet nettowinst stijgen met kwart

Plantageholding Sipef heeft in 2008 de nettowinst met 25,3 procent zien stijgen tot een historisch hoog niveau. De groep heeft dit mooie resultaat naar eigen zeggen voornamelijk te danken aan de substantieel hogere verkoopprijzen voor palmolie, rubber en thee. In de divisie tropische vruchten zorgden de betere prijzen voor een hogere bananeninvoer in de Europese Unie. Voor 2009 voorziet Sipef lagere winsten, als gevolg van de tanende grondstoffenprijzen.
26 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Plantageholding Sipef heeft in 2008 de nettowinst met 25,3 procent zien stijgen tot een historisch hoog niveau. Het dividend van de groep wordt behouden op hetzelfde niveau als in 2007. Voor 2009 voorziet Sipef lagere winsten, als gevolg van de tanende grondstoffenprijzen.

Het nettoresultaat kwam uit op 50,716 miljoen dollar, tegenover 40,489 miljoen dollar in 2007. De groep heeft dit mooie resultaat naar eigen zeggen voornamelijk te danken aan de substantieel hogere verkoopprijzen voor palmolie, rubber en thee. In de divisie tropische vruchten zorgden de betere prijzen voor een hogere bananeninvoer in de Europese Unie.

De omzet steeg op jaarbasis met 34,8 procent tegenover 2007, ondanks een moeilijk vierde kwartaal. De verkopen in het laatste kwartaal werden aangetast door de achteruitgang van de grondstoffenmarkt. Het bedrijfsresultaat verbeterde met 20,1 procent tot 74,066 miljoen dollar. De bedrijfskasstroom dikte 22 procent aan tot 84,797 miljoen dollar. De groep dankt de goede financiële resultaten aan een vermindering van de netto intrestlasten en positieve wisselkoersresultaten.

Sipef handhaaft het dividend dat vorig boekjaar werd uitgekeerd, namelijk 0,80 euro per aandeel. Voor 2009 voorziet de groep lagere winsten als gevolg van de tanende grondstoffenmarkt. "Maar we verwachten dat door kostenbeperking, lagere prijzen voor ruwe olie en zwakkere lokale valuta, onze productiekosten dichter bij de vroegere niveaus zullen liggen, wat voldoende marge zal laten voor een winstgevend jaar".

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek